Protagonistes

Protagonistes

Protagonistes: quins van ser jutjats pel TOP?

Seat Vallvidrera

La Comissió Obrera de Seat a Vallvidrera, 27 de febrer de 1972. Foto cedida per Carles Vallejo Calderón

La varietats de casos i de causes de processaments davant del TOP fou àmplia, diversa i alhora il·lustrativa de la naturalesa del Tribunal i del mateix sistema repressiu de la dictadura del general Franco. Així, doncs, entre les sentències emeses per aquest tribunal es troben aquelles que mostren un sentit, una direcció i un criteri afinat i selectiu sobre allò que es persegueix, és a dir, sobre aquelles actituds polítiques de la població que es concebien com contràries al Règim. Tanmateix, en altres ocasions, els processaments mostren la convivència d’aquesta repressió selectiva amb una d’altre tipus, aquella que podríem definir com una repressió total i cega, indiscriminada i guiada per l’idea de l’“enemic interior”. Entre aquests dos extrems del tipus de repressió es troba un ampla gama de situacions i casos.

El TOP era un tribunal especial destinat principalment a reprimir la dissidència política, però en la seva actuació abastava tant a persones organitzades políticament, com a d’altres que producte de diferents actituds (des de insults a les autoritats, robatoris menors, actuacions imprudents i borratxeres loquaces) protagonitzaven el què les autoritats qualificaven com “desordre públic”. Això, de vegades duia a situacions insòlites, per qualificar-les d’alguna forma. El 1967 el TOP va jutjar per desordres públics dos nois de 16 anys i un de 17 que un dia, jugant amb el vagó d’un tren a les terres gironines, li van provocar greus desperfectes en manipular la seva alarma d’aturada forçada. Se’ls va absoldre finalment.

Però quantes persones va jutjar el TOP? Com eren? D’on procedien? On vivien? Quin era el seu treball? Quina activitat política tenien? En els següents apartats mirarem de resoldre aquestes preguntes.

Penal De Soria

Fotografia del Penal de Soria on surten, a la part superior Sánchez Marín, Francisco Aguilar, Vicenç Faus i Ángel Abad. A la part inferior, l’adult és José Luís López Bulla. AHCO, col·lecció fotogràfica.

Postal Comissio Solidaritat Barcelona
Processats Espanya Catalunya

Fotografia del Penal de Soria on surten, a la part superior Sánchez Marín, Francisco Aguilar, Vicenç Faus i Ángel Abad. A la part inferior, l’adult és José Luís López Bulla. AHCO, col·lecció fotogràfica.

Homes joves, però també dones molt joves: el gènere dels processats

A Espanya, el TOP va processar 8.068 homes i 875 dones, el que representava un percentatge de 10,84% dones respecte la totalitat de persones jutjades. A Catalunya, aquest percentatge va ser lleugerament major: el 12,22% de les persones jutjades. Així doncs, es pot deduir que la repressió del TOP va recaure sobretot sobre homes. Caldria preguntar-se els motius. Un podria ser perquè els homes fossin els més implicats en l’oposició al règim. Tanmateix, alguns testimonis ens porten a plantejar-nos si, a més a més, al TOP (com a mínim durant els primers anys) hi havia certa tendència a no processar les dones, per considerar-les menys “perilloses” socialment i política que els homes.

Fins a 1969, la quantitat de dones residents a Catalunya jutjades pel TOP era marcadament inferior a la quantitat d’homes, i no seguia la tendència general quant a l’evolució dels processaments. Resulta interessant l’elevada proporció de dones jutjades el 1966 (14 dones, el 20,29% del total).

A partir de 1969, va augmentar notablement el número de dones jutjades i la seva evolució fou similar a la dels homes jutjats: produint-se un descens fins a 1972 i augmentant, am posterioritat, fins arribar a l’any 1975. Per tant, la proporció de dones en el total de persones jutjades pel TOP augmentà respecte l’etapa anterior, i va anar des del 8,11% el 1972 al 17,31% el 1975.

Homes Dones Catalunya Jutjats Top

L’edat dels processats

Edat Processats Top

Si analitzem les edats dels processats, amb residència o detingut a Catalunya, pel TOP es pot observar clarament el predomini de joves entre 19 i 23 anys, que representen el 39’99% de les persones jutjades. El percentatge de persones jutjades va reduint-se amb l’edat, sobretot fins als 40 anys, edat en què s’estabilitza el promig del nombre de jutjats. Així, doncs, els processats entre 19 i 28 anys representaven el 58,79% del total.

Si fent una comparació per sexes, es pot comprovar la important quantitat d’homes entre 19 i 23 anys que foren jutjats (38,63%). Després d’aquesta edat, disminueix progressivament el número d’homes processats. En el cas de les dones, el tram d’edat en què es va processar més dones va ser dels 18 als 27 anys, que era l’edat que tenien el 77,83% de les processades. Com es pot observar, foren poques les dones processades amb més de 28 anys.

Comparacio Edats Processats Top

El 1969 es pot detectar un canvi en el perfil de les persones processades, que es reflecteix entre d’altres aspectes, en la categoria edat.

Entre 1964 i 1968 hi havia un lleuger predomini de les persones entre d’entre 20 i 30 anys, però també altres trams d’edat estaven representants, en ambdós sexes. A partir de 1969 els processats tendiran a ser més joves, a eixamplar el tram d’edat entre els 19 i els 27 anys.

Processats 1964 1969
Processats 1970 1976

Estudiants i treballadors, però també d’“altres”

Les sentències del TOP especifiquen la professió de cada processat en el moment del judici. Tanmateix, no segueixen un criteri de classificació específic, i sovint fan servir criteris contradictoris, de manera que conviuen denominacions com “obrer qualificat” i “torner”. Per intentar sistematitzar la informació continguda a les sentències s’ha elaborat com eina del nostre projecte una classificació segons els sectors econòmics a partir del Código Nacional de Actividades Económicas.

D’altra banda, cal tenir en compte que, degut al temps transcorregut entre les detencions i els judicis, alguns dels processats estaven ocupades en un sector diferent del que s’ocupaven en ser detinguts. Això pot afectar especialment a estudiants.

A partir de la taula i el gràfic següents es pot comprovar la gran quantitat de processats que no han pogut ser classificats (21, 74%) degut a la manca de dades de les sentències respecte  a aquestes categories.

El percentatge que representa cada sector econòmic va variar molt d’any en any, especialment entre 1964 i 1967 i 1970. Probablement, això es deu en part a l’escassetat de dades amb les quals contem, ja que un canvi en un petit número de persones pot alterar molt les proporcions respecte les xifres totals de les què disposem.

Entre els processats que han estat ordenats a partir dels criteris classificatoris establerts, els més nombrosos són els estudiants (22,79%). Això és fruit de la seva important activitat al moviment estudiantil, a diversos partits polítics i en actes de solidaritat amb altres moviments socials. Segueixen en importància els processats que treballaven al sector del metall (17,31%) i després al sector d’indústries de la construcció (8,85%), que van ser dels sectors més afectats per la conflictivitat laboral durant el franquisme. Malauradament, no s’ha pogut fer una classificació sistemàtica per categories sòcio-professionals de total de processats, però la importància del número dels que treballaven a sectors com el metall, la construcció o el tèxtil ens poden donar una idea aproximada de la destacada presència d’obrers entre les persones jutjades pel TOP.

Processats/des del TOP per sectors econòmics, 1964-1976

Sectors econòmicspersones% s/Tpersones
Agricultura i ramaderia351,94%
Pesca00,00%
Mineria20,11%
Metall31317,31%
Tèxtil i pell693,82%
Químiques140,77%
Construcció1608,85%
Fusta i mobles321,77%
Vidre i ceràmica60,33%
Transports i comunicacions271,49%
Energia i aigua00,00%
Alimentació00,00%
Arts gràfiques301,66%
Administració pública100,55%
Ensenyament382,10%
Banca i assegurances100,55%
Hosteleria221,22%
Comerç925,09%
Estudiants41222,79%
Altres inactius553,04%
Espectacle70,39%
Sanitat170,94%
Altres sector serveis643,54%
Sense identificar39321,74%
Total general1.808100,00%
Processats Per Sectors

Si s’analitzen els sector econòmics on estaven ocupats els processats en funció del seu gènere, trobem importants diferències intrasectorials. Un element força similar és la proporció de processats als que no s’ha pogut classificar en virtut del sector econòmic, que oscil·la entre el 20 i el 22%

Els sectors en els que estaven ocupats els homes processats resulten més similar a les dades generals, degut a la seva major representació en el conjunt de la informació sobre les persones jutjades. Tenint en compte que el 21’93% dels processats no han pogut ser classificats per la manca de dades a les sentències, el sector d’activitat on estaven vinculats més homes era en la categoria “estudiants”. També hi havia una quantitat molt remarcable d’homes processats que treballaven a la indústria: el 18,97% eren del sector metal·lúrgic i el 10,02% de la construcció. El sector serveis hi tenia menys presència, però en ell hi destacava el comerç (5,67%).

En el cas de les dones, hi ha un 20,36% de dones jutjades sense identificar la seva activitat laboral i/o professional. Novament, el sector d’activitat més destacat, a molta distància, són les estudiants (32,29%). El segon sector més representat és el “d’altres inactius”, degut a la presència de dones classificades com a mestresses de casa entre les processades. Hi havia la proporció d’ocupades de la indústria i el sector serveis entre les dones jutjades que estava força equilibrada (15,38% respecte el 15,84%). Entre aquests, els sectors en els que treballaven més processades eren el tèxtil (6,79%) i l’ensenyament (5,88%).

Homes Processats Per Sectors
Dones Processades Per Sectors

Els orígens territorials dels processats

Pel que fa al lloc de procedència del conjunt de processats, amb residència o detenció a Catalunya, la majoria eren d’origen català (51,71%). El 44,81% de persones jutjades pel TOP residents a Catalunya eren nascudes a la resta d’Espanya i el 3,48% havien nascut fora d’Espanya. Entre els ciutadans espanyols d’origen no català destacaven singularment els andalusos (21,57%) i els extremenys (3,48%).

Origens Territorials Processats

No hi ha una correspondència exacta entre aquestes dades procedents de les sentències del TOP i les dades de població a Catalunya. Si les comparem amb les dades del cens de 1970, es pot comprovar que les persones d’origen català estarien “infra-representades” en els processaments del TOP, a diferència de les d’origen andalús i extremeny, a les què el percentatge en el conjunt de la població els hi correspon una major representació entre el total de persones que residien o foren detingudes a Catalunya i jutjades pel TOP.

Origen de la poblacióOrigen dels processats
Catalunya62,651,71
Andalusia16,521
Les dues Castelles i Madrid6,36,42
Aragó3,52,65
Extremadura2,94,76
País Valencià2,22,43
Múrcia2,12,82
Galicia1,51,77
Atres2,55,87
Fonts: M. Marín, 2009, p. 31 i TOPCAT

Si s’analitzen les províncies d’origen de les persones jutjades, es pot comprovar que en cas de Catalunya els processats havien nascut sobretot a la província de Barcelona. En efecte, Barcelona, era la província d’on procedien el major número de processats, amb el 42.75%. A molta distància, segueixen els processats procedents de Granada (5.03%) i de Lleida (3,65%), Badajoz i de fora d’Espanya (3.48%). 

ProvínciaProcessats%
Barcelona77342,75
Granada915,03
Lleida663,65
Badajoz633,48
Estranger633,48
Jaén613,37
Còrdova593,26
Girona573,15
Màlaga573,15
Sevilla472,6
Tarragona392,16
Almeria372,05
Múrcia361,99
Saragossa251,38
Càceres231,27
València231,27
Ciudad Real181
Huelva181
Madrid181
Terol160,88
Albacete150,83
Corunya130,72
Burgos120,66
Càdis120,66
Lleó120,66
Castelló110,61
Lugo110,61
Alacant100,55
Conca90,5
Illes Balears90,5
Guipúscoa80,44
Navarra80,44
Melilla70,39
Osca70,39
Sòria70,39
Palencia60,33
Valladolid60,33
Astúries50,28
Biscaia50,28
La Rioja50,28
Ourense50,28
Salamanca50,28
Zamora50,28
Cantàbria40,22
Toledo40,22
Las Palmas30,17
Pontevedra30,17
Santa Cruz de Tenerife30,17
Àlava20,11
Guadalajara20,11
Segovia20,11
Àvila10,06
Ceuta10,06

Per sexes, hi ha certes variacions en el lloc de procedència dels processats/es. En el cas de les dones, una majoria àmplia procedia de Catalunya (63,35%), mentre que en el cas dels homes hi havia un important equilibri entre persones nascudes dins i fora de Catalunya (els procedents de Catalunya eren el 50,09%). Aquesta major proporció de dones catalanes probablement està relacionat amb el fet que, entre les dones, hi havia més estudiants, i per tant d’edats més joves, en uns moments en que els estudiants universitaris eren nascuts majoritàriament a Catalunya. Entre els processats i les processades la segona regió del que procedien més persones jutjades era Andalusia, encara que en cas dels homes la proporció era notablement més alta. En el cas de les dones, el tercer lloc de procedència més freqüent era l’estranger; mentre que en el cas dels homes, era Extremadura.

Homes processats pel TOP, per regió de procedència

Homes Processats Per Regio

Dones processades pel TOP, per regió de procedència

Dones Processades Per Regio

Lloc de residència

La gran majoria de les persones processades pel TOP residien a Barcelona ciutat (55,25%). A força distància seguien els processats d’altres ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot Sabadell i Terrassa, seguides de l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Cornellà de Llobregat.

Localitats de residència dels processats pel TOP

Localitat de residènciaTotal%
Barcelona99955,25
Sabadell1427,85
Terrassa975,37
L’Hospitalet de Llobregat744,09
Mataró553,04
Badalona472,60
Santa Coloma de Gramenet271,49
Cornellà de Llobregat241,33
Sarroca201,11
Girona181,00
Cerdanyola del Vallès160,88
Ripollet160,88
Sant Adrià de Besòs150,83
Lleida130,72
Sant Boi de Llobregat120,66
Gavà110,61
Madrid110,61
Tarragona110,61
Rubí90,50
Vic90,50
Vilanova i la Geltrú80,44
Blanes70,39
Reus70,39
Sallent70,39
Salt70,39
Tortosa70,39
Esplugues de Llobregat60,33
Granollers60,33
Manresa60,33
Viladecans60,33
Molins de Rei50,28
Balaguer40,22
Igualada40,22
Montcada i Reixac40,22
Canovelles30,17
Ribes de Freser30,17
Sant Feliu de Guíxols30,17
Sant Feliu de Llobregat30,17
Calella20,11
Canet de Mar20,11
Cassà de la Selva20,11
Centelles20,11
Figueres20,11
La Cellera de Ter20,11
La Llagosta20,11
Lloret de Mar20,11
Mollet del Vallès20,11
Palma de Mallorca20,11
Puigcerdà20,11
Sant Joan Despí20,11
Santa Perpètua de Mogoda20,11
València20,11
Amposta10,06
Arboç del Penedés10,06
Arenys de Munt10,06
Argentona10,06
Banyoles10,06
Barberà del Vallès10,06
Bossost10,06
Caldes de Malavella10,06
Callús10,06
Calonge10,06
Cambrils10,06
Castellar del Vallès10,06
Castelldefels10,06
Ceuta10,06
Cornellà del Llobregat10,06
Cruïlles10,06
El Prat de Llobregat10,06
Esplugues de Llobregat (Barcelona)10,06
Esponellà10,06
Fontcoberta10,06
Fornells de la Selva10,06
Gallifa10,06
Gallifà10,06
La Bisbal d’Empordà10,06
La Floresta (Sant Cugat del Vallès)10,06
Les Franqueses del Vallès10,06
L’Hospitalet del Llobregat10,06
Moià10,06
Mollet del Vallès10,06
Morell10,06
Odena10,06
Olesa de Montserrat10,06
Olot10,06
Palafolls10,06
Palafrugell10,06
Paris10,06
Polinyà10,06
Roquetes10,06
Sant Andreu de la Barca10,06
Sant Julià de Ramis10,06
Sant Quirze del Vallès10,06
Sant Quirze del Vallès10,06
Sant Vicenç dels Horts10,06
Santa Maria de Palautordera10,06
Santa Maria del Camí10,06
Santander10,06
Sitges10,06
Súria10,06
Tàrrega10,06
Tordera10,06
Torelló10,06
Tossa de Mar10,06
Vellinat de Salt10,06
Vendrell10,06
Vilafranca del Penedès10,06
Vilcadecans10,06
Vullpellac (Forallac)10,06
Malgrat de Mar10,00
Total general1808100%

Per comarques, es produeix un predomini claríssim dels processats residents al Barcelonès (16,57%), seguides del Vallès Occidental (16,57%, amb una gran incidència de detencions de CCOO i també de grups d’extrema esquerra) i del Baix Llobregat (4,34%).

Comarques de residència dels processats pel TOP

Processats Per Comarques

Entre 1964 i 1968, tot mantenint-se la preponderància del número de processats residents a la comarca del Barcelonès, va haver importants oscil·lacions en els llocs de residència dels processats. Si bé el 1964 el segon lloc de residència fou la comarca del Gironès (per una causa de 1948 contra membres de la CNT), el 1965 ho fou la comarca del Vallès Occidental per diversos processaments, el 1966 la del Segrià per una causa per sedició que afectà 20 persones i el 1968 ho tornà a ser la comarca del Vallès Occidental, per causes contra membres de CCOO. Aquestes dades es reflecteixen en el període per la gran presència de processats de la comarca del Barcelonès, seguits dels del Vallès Occidental, Segrià i Gironès.

Comarca de residència dels processats pel TOP, 1964-1969

Processats Per Comarques 1964 1969

Entre el 1969 i 1976 les oscil·lacions per any en el lloc de residència dels processats van ser menors. Hi destaca el creixement de la presència de persones processades que residien a la comarca del Baix Llobregat i del Maresme, encara que les principals comarques de procedència van continuar sent el Barcelonès i el Vallès Occidental.

Processats Per Comarques 1969 1976

Per sexes, la distribució dels processats i processades pel número de comarques presenta algunes diferències. Entre els homes, hi ha un major ventall de comarques de residència, i el predomini dels residents a la del Barcelonès és molt menor que en el cas de les dones. Tant en homes com en dones, la segona comarca de procedència, el Vallès Occidental, aplega entorn el 16% dels processats. Entre els homes, els residents al Baix Llobregat estarien en tercer lloc en quan a les xifres totals, però no és així en el cas de les dones, ja que en aquest cas eren més nombroses les residents a la comarca del Maresme i la del Segrià. En el cas de la comarca del Baix Llobregat es podria plantejar la hipòtesi que potser hi havia menys dones processades que hi residien pel caràcter fortament masculinitzat de les CCOO del Baix Llobregat.

Homes processats pel TOP per comarques

Homes Processats Per Comarques

Dones processades pel TOP per comarques

Dones Processades Per Comarques

Castigant militàncies

L’anàlisi de les militàncias dels processats conegudes pel Tribunal d’Ordre Públic ens pot aportar algunes dades importants sobre el funcionament del TOP i, en general, sobre l’aparell repressiu franquista, ja que d’aquesta manera es poden delimitar els grups antifranquistes sobre els quals es va exercir més durament la repressió.

A una gran quantitat de processats i condemnats pel TOP no se’ls va poder provar que militessin en un grup concret. En altres casos, se’ls va vincular a una o dues organitzacions. Per tant, la suma de les dades de militància no es pot correspondre amb el total de processats.

Al llarg de la trajectòria del TOP, en 813 casos la militància del processat/da era desconeguda. Es tracta, per tant, del grup més nombrós i que marca qualsevol anàlisi sobre la militància des d’un punt de vista quantitatiu. Entre les dades de militància coneguda destaca la presència de processats vinculats a CCOO (423 casos, que representarien el 40,99% de les dades de militància), molt per sobre de la resta d’organitzacions antifranquistes. Molt per darrera, les militàncies més repetides són al PSUC (148 casos, el 14,34%), PCE (m-l) (69 casos) i SDEUB (51 casos).

A més, no cal oblidar, i és necessari subratllar-ho, que existís la possibilitat de militàncies dobles entre els processats, per exemple, al PSUC i a l’SDEUB o a CCOO.

MilitànciaTotal general
Militància desconeguda813
Anarquista14
Asamblea de Medicina4
Asamblea Democrática de Mataró2
ASO10
Autogestión Obrera1
Autogestión Obrera (anarquistes)1
Bloc Socialista Revolucionari de Catalunya1
BR4
CCOO423
CHE-CHO5
CNT45
COJ8
Comisión del Barrio del Besòs1
Comisiones de Barrios y Fábricas del Bajo Llobregat1
Comisiones de Estudiantes1
Comissió d’Activitats Comarcals del Vallès1
Comissió de Solidaritat1
Comissions de Pagesos1
Comité de Acción de la Facultad de Medicina1
Comité de Huelga1
Comité de Huelga AEG1
Comité de Huelga del Bajo Llobregat2
Comités de Acción1
Consell Nacional Català2
Estudiants Marxistes-Leninistes3
ETA1
Extrema dreta9
FLN1
FRAP7
Front d’Alliberament Català5
GARI1
Guardia de Franco1
Independentista1
JCC16
JJ.LL.1
LC1
LCR27
Liberación Nacional Republicana14
Maçoneria1
MCE2
MIL5
MLE1
MSC1
OCE (BR)4
OLLA3
OMLE1
OSO2
Partido Comunista Proletario1
Partido Comunista Revolucionario2
Partido Laborista de España6
PCE19
PCE (i)42
PCE (m-l)69
Plataformes de CCOO2
POR (Trotskista)28
PORE1
Proletario3
PSAN10
PSOE1
PSUC148
SDEUB51
UDC7
UGT1
Unión Popular del Campo1
Total general1845 

Si s’analitzen les sentències any per any, es pot observar alguns dels elements que caracteritzaren la mateixa evolució en l’activitat del TOP, pel que fa als diferents grups polítics contra els que va actuar. El 1964 el TOP es va dedicar a jutjar causes que provenien de tribunals anteriors dels quals assumia les seves jurisdiccions, per això una part important dels processats estaven vinculats a Liberación Nacional Republicana (grup actiu durant els anys quaranta) i la CNT. Així mateix, el 1964 i 1965 va haver nombrosos processats del PSUC (16 i 22, respectivament), i el 1965 del PCE (m-l) (14).

El 1967 s’inicià una forta repressió contra l’SDEUB, que continuà fins a 1970. Les detencions contra digirents de l’SDEUB havien començat el 1966, però arribaren a judici el 1967. El 1969 la repressió provocà pràcticament la desaparició de l’SDEUB, cosa que explica els processaments fins a 1970. Després d’un primer judici contra la Comissió Obrera de Barcelona l’any 1965, a finals de 1966 va començar la repressió contra CCOO a Catalunya, amb nombroses detencions. El març de 1967 foren declarades il·legals pel Tribunal Suprem, argumentant la seva vinculació amb el PCE.  El mateix any es van iniciar les primeres sentències de processats residents a Catalunya, però a partir del 1968 el fenomen fou molt més massiu. Entre 1968 i 1971 CCOO fou, amb molta diferència, el grup en el que militaven més processats pel TOP. Entre 1972 i 1974 continuà sent el grup al que pertanyien més processats, encara que amb una diferència menor respecte els altres grups. Així, doncs, entre 1967 i 1971, la repressió del TOP va recaure sobretot sobre grups de caràcter sociopolític o sindical, que tenien una voluntat d’actuació pública. Aquesta activitat pública facilità la repressió dels seus integrants.

Des de 1972 es pot advertir una major presència de processats als que es vincula a partits polítics antifranquistes. Van ser nombrosos els processats que es van vincular al PSUC. Tanmateix, la repressió sobre l’extrema esquerra devenia més intensa, atenent a la quantitat de persones que hi militaven i el número de processaments de persones que es van vincular a partits com el PCE (m-l), el PCE (i) i la LCR.                                    

Per sexes, el percentatge d’homes amb militància desconeguda va ser molt més elevat que el de dones: el 45,75% eren de militància desconeguda, mentre que entre els dones el 39,37% no tenien militància coneguda. Es pot advertir que en ambdós casos el grup a qui es van vincular més persones va ser CCOO, amb una proporció similar respecte la resta (41% de militància coneguda). En el cas dels homes, el segon grup a qui es van vincular més processats fou el PSUC, seguit del PCE (m-l), la CNT i l’SDEUB. En el cas de les dones, el segon grup al que es van vincular més processades fou el PCE (m-l), seguit del PSUC i l’SDEUB. A més a més, les dones processades pel TOP provenien d’un ventall d’organitzacions menys ampli que el dels homes.

Aquesta distribució es podria vincular al fet que en els inicis del TOP van ser jutjades poques dones. Entre els processats del TOP amb causes que provenien d’altres tribunals (que de vegades eren per fets dels anys quaranta) no hi havia, cosa que s’explica per la seva absència durant aquells anys els ámbits organitzatius de la CNT, les Joventuts Llibertàries o Liberación Nacional Republicana. L’augment de la presència femenina entre les persones processades en èpoques més tardanes, quan es van voler reprimir sobretot grups d’extrema esquerra, explicaria la important presència de dones vinculades a grups d’extrema esquerra, com el PCE (m-l). També es pot plantejar la hipòtesi que el TOP tendia a processar les dones de militància més clara (donat el menor percentatge de les de militància desconeguda), especialment en grups d’extrema esquerra. En els testimonis d’algunes processades es manifesta la percepció que el TOP era lleugerament menys sever amb elles, per considerar-les menys perilloses.

MilitànciaDonesHomesTotal general
Militància desconeguda87726813
Anarquista21214
Asamblea de Medicina4 4
Asamblea Democrática de Mataró 22
ASO 1010
Autogestión Obrera 11
Autogestión Obrera (anarquistes)1 1
Bloc Socialista Revolucionari de Catalunya 11
BR 44
CCOO58365423
CHE-CHO235
CNT 4545
COJ268
Comisión del Barrio del Besòs 11
Comisiones de Barrios y Fábricas del Bajo Llobregat 11
Comisiones de Estudiantes 11
Comissió d’Activitats Comarcals del Vallès 11
Comissió de Solidaritat 11
Comissions de Pagesos 11
Comité de Acción de la Facultad de Medicina1 1
Comité de Huelga 11
Comité de Huelga AEG 11
Comité de Huelga del Bajo Llobregat 22
Comités de Acción 11
Consell Nacional Català 22
Estudiants Marxistes-Leninistes123
ETA1 1
Extrema dreta189
FLN 11
FRAP167
Front d’Alliberament Català 55
GARI 11
Guardia de Franco 11
Independentista 11
Joventuts Comunistes de Catalunya41216
Joventuts Llibertàries 11
Lliga Comunista 11
LCR62127
Liberación Nacional Republicana 1414
Maçoneria 11
MCE 22
MIL145
MLE 11
MSC 11
OCE (BR) 44
OLLA123
OMLE1 1
OSO 22
Partido Comunista Proletario 11
Partido Comunista Revolucionario 22
Partido Laborista de España 66
PCE21719
PCE (i)63642
PCE (m-l)145569
Plataformes de CCOO 22
POR (Trotskista)62228
PORE1 1
Proletario213
PSAN 1010
PSOE 11
PSUC13135148
SDEUB84351
UDC 77
UGT 11
Unión Popular del Campo1 1

Delictes

Els tipus de delictes dels que foren acusats més processats -segons l’estudi de Juan José del Águila- van ser associació il·lícita, propaganda il·legal, reunions o manifestacions no pacífiques i tinença d’armes, explosius o terrorisme.

Si ho comparem amb els tipus de delictes dels que van ser acusats les persones processades pel TOP que estem analitzant es pot observar que la segona causa de processament era diferent: reunions o manifestacions no pacífiques, per davant de propaganda il·legal. És possible considerar que això es deu a que a Catalunya van ser més freqüents les concentracions o manifestacions convocades per grups antifranquistes que a altres zones d’Espanya i, conseqüentment, va haver més processats per aquestes causes.

Causes de processament del TOP. Espanya i Catalunya

Causes Processats

Després de l’anàlisi detallat de les causes dels processaments, sumant els diversos delictes dels que s’acusava als encausats, s’ha pogut detectar que l’acusació més comuna fou la d’associació il·lícita, seguida de la de propaganda il·legal, manifestació no pacífica o il·legal (més difícil de provar que la segona, perquè es podia al·legar que es passava pel lloc de la manifestació per casualitat) i, ja a una certa distància, tinença il·lícita d’armes, desordres públics i reunió no pacífica o il·legal.

Així, doncs, es pot considerar la naturalesa política dels delictes jutjats pel TOP, entre els quals perseguia particularment la pertinença a grups antifranquistes. L’única excepció és el delicte de tinença il·lícita d’armes, ja que dels 192 processaments on apareix aquesta acusació, a 147 no tenia caràcter polític. Es tracta, per altra banda, de processaments produïts entre 1974 i 1976, que bé estaven vinculats a delinqüència habitual, en alguns casos, i a organitzacions que defensaven la lluita armada, en altres.

Amb tot, tinença il·lícita d’armes fou el delicte més comú en els processaments que afectaven a persones que clarament no estaven organitzades políticament, que eren 213 processats, un 11,78% del total. Altres delictes que afectaren a persones no organitzades foren desordres públics (23 sentències) i injúries al Cap d’Estat (22 sentències). Entre les persones jutjades per desordres públics es trobaven algunes que havien estat detingudes per robar cables de coure, cosa que mostra que la dictadura aplicava una definició molt àmplia de desordre públic -sovint arbitrària- en quan a considerar determinades accions com a producte d’una actitud política contrària al Règim.

Delictes de processats pel TOP residents a Catalunya

DelictesProcessos
Associació il·lícita588
Propaganda il·legal427
Manifestació no pacífica o il·legal312
Tinença il·lícita d’armes192
Desordres públics158
Reunió no pacífica o il·legal142
Injúries al cap de l’Estat56
Sedició51
Atemptat a agents de l’ordre públic41
Lesions29
Terrorisme29
Furt19
Danys17
Impressió clandestina17
Injúries a agents de l’autoritat14
Resistència a l’autoritat13
Amenaces9
Falsificació de document d’identitat7
Atemptat contra funcionari públic6
Desobediència a l’autoritat6
Ultratges a la nació5
Difusió d’informació perillosa per la moral4
Ultratges a la bandera espanyola3
Blasfèmia2
Tinença d’explosius2
Coaccions1
Contra les Leyes Fundamentales1
Insults als herois del Movimiento Nacional1
Tribunal de la represión de la Masonería y el Comunismo1
Ús públic de nom suposat1

Si comparem, entre els processats que aquí analitzem, els delictes dels que van ser acusats homes i dones, podem advertir algunes diferències. Entre els homes, la primera causa de processament era associació il·lícita. A una certa distància, seguien els delictes de propaganda il·legal, manifestació no pacífica o il·legal i tinença il·lícita d’armes. En el cas de les dones, la primera causa de processament també era associació il·lícita, però seguida immediatament per propaganda il·legal, manifestació i reunió, de manera que tenen proporcions similars en el conjunt de delictes dels què s’acusava a les dones processades. D’aquesta manera, hi havia una proporció major de dones, respecte els homes, acusades per propaganda il·legal i manifestació, però no d’associació il·lícita. Per tant, sembla que el TOP tendia acusar menys les dones d’associació il·lícita, un dels delictes amb penes més dures, que als homes.

HomesDones
DelictesXifra%Xifra%
Amenaces90,48  
Associació il·lícita52827,896022,99
Atemptat a agents de l’ordre públic361,9051,92
Atemptat contra funcionari públic60,32  
Blasfèmia20,11  
Coaccions10,05  
Contra les Leyes Fundamentales10,05  
Danys110,5862,30
Desobediència a l’autoritat50,2610,38
Desordres públics1337,03259,58
Difusió d’informació perillosa per la moral30,1610,38
Falsificació de document d’identitat60,3210,38
Furt150,7941,53
Impressió clandestina140,7431,15
Injúries a agents de l’autoritat110,5831,15
Injúries al cap de l’Estat562,96  
Insults als herois del Movimiento Nacional  10,38
Lesions291,53  
Manifestació no pacífica o il·legal25813,635420,69
Propaganda il·legal36819,445922,61
Resistència a l’autoritat130,69  
Reunió no pacífica o il·legal1196,29238,81
Sedició462,4351,92
Terrorisme231,2262,30
Tinença d’explosius20,11  
Tinença il·lícita d’armes1889,9341,53
Tribunal represión Masonería y Comunismo10,05  
Ultratges a la bandera espanyola30,16  
Ultratges a la nació50,26  
Ús públic de nom suposat10,05  
Total delictes1893100,00261100

Condemnes

En la suma dels delictes imputats als processats pel TOP en el grup del nostre estudi, va haver un 61,53% de sentències condemnatòries i un 38,47% d’absolucions. Això no vol dir que el 38% dels processats fossin absolts, ja que podien ser acusats de més d’un delicte. De fet, va haver processats que foren acusats de fins a quatre delictes. Així, doncs, hi ha casos en que van ser condemnats per uns i foren absolts per altres.

Condemnes i absolucions de causes jutjades pel TOP. Residents a Catalunya

Condemnes Absolucions

Després d’analitzar des d’un punt de vista quantitatiu les diferents condemnes i agrupar-les per duració, s’ha pogut detectar que, de les causes amb condemna, més de la meitat foren sentenciades a estar menys d’un any a la presó. Cal tenir en compte que en el temps establert a la sentència condenatòria se li computava el passat en presó provisional. Per altra banda, a un mateix processat sovint se li sumava més d’una condemna.

Duració de les condemnes de processats

Durada Condemnes