Tribunal Orden Publico

TOPCAT
1963-1977

L’antifranquisme davant el Tribunal de Orden Público

La Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya està duent a terme des de l’any 2009 el projecte de recerca instrumental “El Tribunal de Orden Público (TOP) i la repressió política sota la dictadura franquista a Catalunya: institucions, actors i dinàmiques polítiques (1963-1977)”.

Aquest és el primer portal temàtic sobre l’actuació del TOP al conjunt d’Espanya. En la primera fase d’aquest projecte, el resultat ha estat la creació del portal sobre l’actuació d’aquest tribunal contra les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya al llarg dels darrers anys de la dictadura. El que anomenem TOPCAT és un instrument adreçat tant a la ciutadania en general com als especialistes, ja que pretén ser una eina de divulgació i, a la vegada, facilitar la recerca històrica.

TOPCAT posa a l’abast de tothom un important volum d’informació sobre la repressió política contra l’antifranquisme català.

A banda de conèixer una institució com el TOP, en aquest projecte s’ha volgut donar protagonisme a les persones que van partir l’acció repressiva d’aquesta jurisdicció especial i les que van intentar minimitzar les seves conseqüències a partir de la defensa de les persones jutjades: els processats i els seus advocats defensors.

“El TOP era allò que rebutgem els homes de dret que pensem que la llibertat i la justícia son termes inseparables”

Josep Solé Barberà 
“El TOP al pot”, Arreu, núm. 11 ( 3-9 de gener de 1977)