Instruments jurídics repressius

Instruments jurídics repressius

Des dels inicis de la Guerra Civil el bàndol rebel va mostrar la voluntat d’establir una política repressiva sistemàtica contra els seus adversaris. Poc després de l’aixecament militar s’establien les bases de la es va conèixer com “justicia al revés”, ja que paradoxalment a tots aquells que s’oposaven a l’autodenominat Movimiento Nacional se’ls va declarar culpables de rebel·lió militar. Pocs mesos després, tots els partits polítics i sindicats -que no fossin els franquistes- van quedar prohibits.

La legislació de la Dictadura en el seu moment fundacional va prohibir també actes de protesta com vagues, manifestacions, així com les reunions, associacions i propaganda il·legals, és a dir, tot allò que es qualificà com activitats contràries al “Nuevo Estado”. Per fer-ho, en un primer moment, va fer servir mecanismes tant formals (a partir de disposicions sobre l’ordre públic) com informals (és a dir, els grups violents de falangistes, suposadament incontrolats), però posteriorment la Dictadura va anar perfilant instruments jurídics per perseguir als seus opositors.

Per aplicar les lleis repressives sovint es va recórrer als tribunals militars i es van crear jurisdiccions especials. Això responia a la voluntat del Govern de controlar els tribunals, especialment els encarregats de la repressió política. La seva composició afavoria el control polític i reduïa les garanties processals dels encausats. La proliferació de jurisdiccions especials remarcava el caràcter antiliberal del règim, ja que trencava el principi d’unitat jurisdiccional, adreçat a mantenir la separació de poders. Entre les jurisdiccions repressives utilitzades pel règim destaquen:

Manifestacio Toulouse Proces Burgos

Manifestació a Toulouse, França, contra el Procés de Burgos, 1970. AHCO. Col. Arreu

Instituto Nacional Estudios Juridicos
Membres Judicatura

Membres de la judicatura, amb jutges del Tribunal de Responsabilidades Políticas i de Represión de la Masonería y el Comunismo, sortint del Te Deum oficiat pel sisè aniversari de la proclamació de Franco com a Cap d’Estat, Madrid, 1 d’octubre de 1942. EFE.