Els accidents de treball in itinere són aquells que ocorren en anar al lloc de treball o en tornar-ne, fora de la jornada laboral. La majoria estan relacionats amb accidents de trànsit i cada any produeixen danys a la salut en milers de treballadors i treballadores.

2022: les xifres clau
- 18.470 persones treballadores van patir un AT in itinere (el 50,15 % eren dones mentre que el 49,85 % eren homes)
- El 55,12 % dels accidents estan relacionats amb el trànsit.
- El 95,45 % de la mortalitat in itinere es produeix en accidents de trànsit.
- Respecte del 2021, el nombre del conjunt d’AT in itinere creix un 10,64 %.
- Relacionat amb el trànsit:
- Mortals: +40 %
- Greus: +10,62 %

Punts clau per prevenir els accidents de trànsit in itinere
- Elaborar un pla de desplaçament d’empresa (PDE) per fer una diagnosi de la mobilitat al centre de treball i definir, amb participació dels representants de les persones treballadores, un conjunt de mesures que racionalitzin els desplaçaments i contribueixin a la millora de la seguretat, de l’eficiència i de la sostenibilitat dels desplaçaments que fan els seus treballadors i treballadores per anar a la feina i tornar-ne.
- Gestió preventiva d’aquests tipus d’accidents:
- Integrar les mesures i el PDE en el pla de prevenció de riscos laborals de l’empresa.
- Avaluar els factors d’exposició al risc de patir accidents de trànsit in itinere.
- Investigar aquests accidents de treball.
- Analitzar l’evolució dels AT in itinere de trànsit.
- Planificar i implementar mesures preventives, com ara:
- Prendre mesures de gestió horària (evitar programar reunions o cites que exigeixin màxima puntualitat a l’inici de la jornada o que suposin allargar-la, flexibilitat horària, etc.).
- Fomentar l’ús del transport públic (oferir títols de transport a les persones treballadores, coordinar els horaris de treball amb els del transport públic…).
- Impulsar l’opció més segura per anar a la feina i tornar-ne: el transport col·lectiu (servei d’autobús d’empresa propi o compartit, llançadores, ús compartit de vehicles…).
- Incentivar la seguretat en els desplaçaments més vulnerables, com ara els que es fan a peu o amb bicicleta, garantint espais d’aparcament segurs.
- Fer una gestió sostenible de les places d’aparcament, prioritzant-les per a persones amb mobilitat reduïda, bicicletes o cotxes compartits.
- Facilitar la dotació d’equips específics de seguretat (avisadors acústics o visuals, detectors de fatiga, equips d’extinció d’incendis, etc.).
- Implementar un pla de revisió i manteniment de la flota de vehicles de l’empresa.
- Facilitar a les persones treballadores informació i formació sobre seguretat vial i conducció segura, així com sobre els factors de risc associats als accidents de trànsit.
- Assignar les persones treballadores al centre més proper al seu domicili, en el cas d’empreses amb diferents centres de treball.
- Definir una política clara respecte de la confluència de les comunicacions d’empresa i la conducció.
- Promoure el treball a distància per evitar desplaçaments.




Els desplaçaments d’anada a la feina i de tornada d’aquesta poden ser segurs i sostenibles: actuem ja!
Si vols saber més sobre l’evolució i la prevenció dels AT de trànsit in itinere, consulta aquest informe o aquest díptic.
Fes clic per descarregar la infografia “Prevenir els accidents de trànsit in itinere” en català o la infografia “Prevenir los accidentes de tráfico in itinere” en castellà
Per a més informació, contacta amb els teus delegats i delegades de CCOO o consulta’ns.
Amb el suport de:
