La salut mental de la població jove ha empitjorat arran de la pandèmia, però aquest ja era un problema que existia anteriorment.
- Les persones joves han experimentat més atacs d’ansietat i sentiments de tristesa i angoixa des de l’inici de la pandèmia.
- Cada any, el suïcidi se situa com la segona o tercera causa de mortalitat juvenil.
- El percentatge de persones joves amb depressió major el 2021 va ser del 7,2 %, una dada que supera ja la del 2018 (6,5 %).
- Les malalties mentals no es distribueixen igual entre homes i dones. La depressió afecta més les noies joves (10,2 %) que els nois (4,3 %).
En molts casos, aquests problemes de salut tenen relació directa amb les condicions de treball, però no són reconeguts com a accidents de treball.

Les condicions de treball com a factor de risc: jovent i treballs precaris
Torns i horaris irregulars | Treballs que requereixen més demanda física (postures forçades, manipulació manual de càrregues, moviments repetitius, etc.). |
Terminis molt ajustats, ritme i càrregues de treball elevades | Desgast emocional per tracte habitual amb clients o persones usuàries. |
Dificultats per compatibilitzar formació i vida laboral | Abús de la figura del becari o becària. |
Inestabilitat contractual i treball parcial no desitjat | Manca de formació per a la realització de la feina concreta. |
Salaris baixos i poc reconeixement de la feina | Atencions sexuals no desitjades (les dones del sector de serveis tenen més probabilitat de patir assetjament sexual). |
La precarietat en l’organització del treball genera riscos psicosocials i problemes de salut mental.
Les persones treballadores joves tenen un 50 % més de probabilitats de patir un accident laboral que la resta.


Coneix els teus drets:
- Gaudir d’una protecció eficaç de la teva seguretat i salut per part de l’empresa.
- Avaluar tots els riscos laborals presents a la teva feina, també psicosocials, i endegar mesures preventives eficaces per protegir la teva salut.
- Rebre informació i formació teòrica i pràctica, suficient i adequada.
- Conèixer com has d’actuar en cas d’accident de treball i on és la mútua.
- Realitzar reconeixements mèdics periòdics per fer un seguiment de la teva salut en relació amb els riscos laborals. Com a norma general, són voluntaris per a tu.
- Interrompre l’activitat laboral quan existeixi un risc greu i imminent per a la teva vida o salut.
- No suposar, la seguretat i salut en el treball, cap cost per a tu, ni en termes econòmics ni de temps.
- Ser consultat o consultada per l’empresa en relació amb els riscos de la teva feina a través dels delegats i delegades de prevenció quan hi ha representants de les persones treballadores a l’empresa.

La negociació col·lectiva i la participació sindical en el disseny de les condicions de treball és l’eina principal per protegir la teva salut.
Feu clic per descarregar la infografia Jovent, salut mental i drets laborals en català o la infografia Jóvenes, salud mental y derechos laborales en castellà
Per a més informació, consulta el nostre full informatiu Joves i salut laboral. La intervenció sindical. I recorda: no et quedis mai amb el dubte, contacta amb els teus delegats i delegades de CCOO o consulta’ns
Amb el suport de:
