CCOO convoca una concentració a les portes de la subdelegació del Govern de Tarragona per exigir l’exempció tributària a les indemnitzacions del Fons per a les víctimes d’amiant

La mobilització, convocada per al 12 de desembre a les 9h, respon a la decisió del Govern espanyol de vetar les esmenes a la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2023 que van presentar els grups parlamentaris d’UP, PP, ERC i EH Bildu per establir una exempció fiscal per a les indemnitzacions previstes en el fons de compensació per a les víctimes de l’amiant, aprovat recentment en la Llei 21/2022,de 19 d’octubre.

Des de CCOO es valora positivament la creació d’aquest fons, però sense aquesta exempció és encara insuficient. Per aquest motiu, conjuntament amb la UGT i la
Federació Estatal d’Associacions de Víctimes de l’amiant (Fedavica), vam proposar aquesta esmena a diferents grups polítics per evitar que les víctimes de l’amiant que acceptin les indemnitzacions previstes en aquesta Llei es vegin obligades a cotitzar en l’IRPF entre el 45% i el 47%, no sols de l’import d’aquestes indemnitzacions, sinó del conjunt dels ingressos d’aquest exercici fiscal, incloses rendes del treball o pensions.

Amb aquesta decisió el Govern espanyol desvirtua el Fons i el converteix en un instrument ineficaç per a evitar la judicialització de cada cas a les persones que han mort o han emmalaltit per exposició a amiant i a les seves famílies. A més, discrimina a aquestes víctimes respecte a altres col·lectius que sí que gaudeixen d’aquesta exempció tributària com és el cas de les víctimes del terrorisme o del VIH.

Exigim al Govern que rectifiqui aquest despropòsit i es comprometi a incorporar les indemnitzacions del Fons de l’amiant entre les rendes exemptes de tributació de l’IRPF.

Aquesta acció reivindicativa es programa en el marc d’una jornada sobre amiant que realitzarem a les 10.00 hores al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili sota el lema : «L’amiant: un problema laboral, ecològic i social», i en la qual es tractarà també la problemàtica d’aquest cancerigen als centres de treball, la seva gestió com a residu perillós i la necessitat d’aprovar i encetar sense demora el Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya.

En aquest sentit, reclamem també a la Generalitat que es respecti la legitimitat de CCOO de Catalunya com a interlocutor social i es comprometi a portar les actuacions contra l’amiant als àmbits del diàleg social.

Des de CCOO Catalunya venim lluitant contra l’amiant des dels anys 70 i hem sigut impulsors d’acords en relació a aquest tema en l’àmbit del Consell de Relacions Laborals, com per exemple els assolits en el marc de l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral, aportant també propostes a l’avantprojecte de llei d’erradicació de l’amiant.

Encara hi ha milions de tones d’aquest cancerigen al nostre territori. La implicació de totes les institucions, sectors socioeconòmics i ciutadania, que reclama el Govern de la Generalitat per eradicar aquest cancerigen del nostre entorn, ha de passar pel nostre reconeixement com a interlocutor legítim.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya     
7 de desembre de 2022.