8 de Març del 2022, Dia Internacional de la Dona Treballadora

De les paraules als fets: per la igualtat, tenim un pla

Arribem a un nou Dia Internacional de la Dona Treballadora. El 8 de Març, el dia més commemoratiu del moviment feminista. Amb moltes coses per celebrar i amb bastants temes per corregir encara. Hem aprovat una nova reforma laboral, la primera que no retalla drets a les persones treballadores, i també una important pujada del salari mínim fins als mil euros. Aquestes són dues mesures amb un fort impacte positiu en els col·lectius que pateixen més precarietat laboral, com són les dones.   

Els plans d’igualtat, com a mesura indispensable de correcció de bretxa als centres de treball, seran al centre d’aquest 8 de Març a CCOO. Compartirem experiències sindicals que visibilitzaran la tasca ingent que està fent el sindicat. Però també tindrem actes culturals i compartirem juntes aquesta jornada. Apunteu-vos els actes a l’agenda!

Cartell 8m 2022 Ccoo Catalunya

Manifest “Per la igualtat tenim un pla”

Commemorem el Dia Internacional de les Dones Treballadores i és més necessari que mai visibilitzar els moviments i les organitzacions feministes, com la nostra, per lluitar de manera més decidida, com a societat, contra les discriminacions i les violències que patim cada dia.

Arribem a aquest 8-M desitjant que es confirmi que som al final d’una pandèmia que ha aturat la nostra societat i que ha trasbalsat el món sencer. Una pandèmia que deixa moltes víctimes, moltes vides, molta pobresa i molta desigualtat, especialment entre nosaltres, les dones, que patim de manera més cruel i evident les situacions més precàries. Per això, CCOO hem estat des del minut zero d’aquesta pandèmia lluitant i donant cobertura a les persones treballadores, que han trobat al sindicat les certeses que no han existit en el mercat laboral. Per fer-ho possible hem obert el sindicat a les dones en situació de precarietat i, també, a les dones víctimes de la violència masclista, fent dels nostres espais sindicals llocs segurs.

Celebrem l’acord sobre la reforma laboral perquè valora el diàleg social i la negociació col·lectiva, recupera els drets arrabassats i millora, sense cap mena de dubte, la vida de milions de dones, les quals han estat les que més han patit la temporalitat, la parcialitat involuntària i la irregularitat. Les dones hem estat víctimes dels contractes temporals en la majoria dels casos, concretament, en gairebé un 22,6 %, davant un 18 % dels homes. Això només és per posar algun exemple, perquè, entre altres temes, aquesta reforma limita l’encadenament de contractes eventuals i regula el conveni sectorial d’aplicació de les contractes i subcontractes, tan utilitzades en sectors com la neteja o les cambreres de pisos i les empreses multiserveis.

Però no només la reforma laboral acabada d’aprovar té ja efecte, sinó també el conjunt de mesures preses des del diàleg social, com els plans d’igualtat. De fet, la tendència de la bretxa de gènere és a la baixa —poc, només mig punt segons les últimes dades—, tot i que la desigualtat i la precarietat continuen tenint nom de dona. Som nosaltres les que desenvolupem tasques amb menys valor retributiu, i és per això que la pujada del salari mínim a 1.000 € és un factor clau en la correcció de la bretxa en un futur immediat.

El dia 7 de març s’esgota el període transitori perquè totes les empreses de més de cinquanta persones treballadores hagin de negociar i registrar un pla d’igualtat. Són plans que intenten corregir la bretxa retributiva entre dones i homes als centres de treball i que són un element essencial en l’equitat retributiva i de condicions laborals. Són plans que aboquen els sindicats, legitimats democràticament als centres de treball mitjançant les eleccions sindicals, a destinar enormes recursos propis per donar cobertura legal a milions de persones treballadores i a contribuir a assolir l’objectiu de la igualtat real. Els plans d’igualtat suposen un element clau en la correcció de la bretxa retributiva al nostre país, però la implantació de la norma no està exempta de dificultats.

Per això, aquest 8-M, CCOO de Catalunya, com a sindicat feminista d’homes i dones, exigim:

 • Més consciència social i compromís de les empreses i les patronals respecte de la seva responsabilitat en matèria d’igualtat.
 • El respecte i el reconeixement democràtic dels sindicats i de la representació legal de les persones treballadores, com a subjectes legitimats en la negociació col·lectiva.
 • La necessària sensibilització i visió de gènere de les persones negociadores als centres de treball, amb formació també del personal directiu i amb responsabilitat a l’empresa.
 • La responsabilitat d’anar més enllà de la norma legal, amb la participació de les plantilles i transparència envers aquestes, per desenvolupar la implantació i el seguiment del pla un cop signat. Parlem, per exemple, de l’establiment de mesures de corresponsabilitat sense impacte retributiu per afavorir la incorporació de dones a grups i a nivells professionals o a llocs de treball històricament masculinitzats.
 • La dotació de partides pressupostàries empresarials per a l’elaboració, el diagnòstic i la implementació dels plans.
 • Recursos per a la Inspecció de Treball en matèria de vigilància del compliment de les empreses i les administracions en matèria d’igualtat, especialment en la detecció d’incompliments sobre l’obligatorietat de disposar de protocols d’assetjament (obligatoris a totes les empreses sense fer distincions en funció de la seva mida).
 • La publicació de l’eina de valoració de llocs de treball amb perspectiva de gènere del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social per dotar-nos d’instruments que ens permetin valorar-los sense estereotips ni biaixos de gènere.
 • La implicació de les administracions públiques en polítiques d’igualtat en matèria de contractacions, promocions i condicions laborals, així com l’elaboració d’un protocol a Catalunya per regular el registre dels seus plans d’igualtat, dels quals estan exemptes segons la norma actual.

Per un 8-M sense estereotips ni discriminacions ni violències, ni en el món del treball ni enlloc!

La Comissió Obrera Nacional de Catalunya, per la igualtat real!

A la Comissió Obrera Nacional de Catalunya #TenimUnPla

Actes amb motiu del 8 de Març

4 de Març. Jornada de capacitació per l’atenció de portes violetes.

Sala d’actes del local de CCOO de Catalunya. 9.30 h. Amb la participació de Mentxu Gutiérrez, secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ de CCOO de Catalunya, Ana Bella de la Fundació Ana Bella, Anna Choy, caporala dels Mossos d’Esquadra, Rosa Codina, subdirectora de gestió de Serveis i Recursos d’Atenció a les Violències Masclistes i Carolina Vidal, secretària confederal de Mujeres, Igualdad y Condiciones de Trabajo de CCOO.

Les portes violetes, son una iniciativa de les CCOO a Catalunya amb l’objectiu de contribuir a la creació d’espais segurs per a les dones víctimes de violències masclistes. Un dels elements principals de la violència vers les dones és la desigualtat i la discriminació social en general i en particular també a la feina, on es manifesta un menyspreu a les tasques feminitzades i als sectors històricament feminitzats.

L’objectiu de la jornada és formar una xarxa de les dones del sindicat que tingui la informació i la formació suficient per atendre, amb sensibilitat, empatia i amb coneixement del circuit de violències de l’administració, aquelles dones que s’apropen a les CCOO ja sigui a través dels nostres locals, telefonicament, o aquelles que ens arriben a través de delegats i delegades del sindicat als centres de treball. Des de la perspectiva de les supervivents, dels serveis de mossos d’esquadra i de la xarxa de serveis i recursos de l’Administració, esperem amb aquesta jornada, aconseguir capacitar les dones d’aquest sindicat, feminista per colaborar com a agent lluitador contra les violències masclistes en la nostra societat.

8 de Març. Activitats centrals a Barcelona

Local de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16)

 • 8.30h. Convertim l’edifici en lila i comencem per la sala d’actes.
 • 9.00h. Espai Assemblea. Inauguració d’una exposició de vinyetes amb reivindicacions pel 8 de març
 • 10.00h. Sala d’actes. Experiències sindicals sobre plans d’igualtat
 • 11.00h. Monòleg improshow a càrrec de Mai Boncompte

Plaça del Rei de Barcelona.

Local de CCOO de Catalunya. Sala d’actes.

 • 15.30h. Karaoke feminista
 • 17.45h. Preparació per a la manifestació (pancarta, globus…)

Manifestació del 8 de Març

 • 18.30 h. Plaça Universitat

Actes de CCOO arreu de Catalunya per commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores

 • 1 MARÇ: 9.30 h CCOO HOSPITALET DE LLOBREGAT
  “Nosaltres les essencials”
 • 2 MARÇ 9.30 h FED. SERVEIS – SALA D’ACTES CCOO DE CATALUNYA
  Cine fòrum “Una cuestión de género”
 • 2 MARÇ 18.00 h CCOO REUS
  Taula experiències. “Ocupem espais i avancem en la igualtat”
 • 4 MARÇ 9.30 h SALA D’ACTES CCOO DE CCOO DE CATALUNYA
  Jornada de capacitació per l’atenció de les portes violetes
 • 7 MARÇ 16.00 h ESPAI ASSEMBLEA DE CCOO DE CATALUNYA
  Acte de dones sindicalistes de Colòmbia
 • 8 MARÇ 9.00 h MERCABARNA
  Taller: “Sinergies i bones pràctiques per l’extensió dels Plans d’Igualtat“ i lectura del manifest
 • 8 MARÇ 8.30 h SALA D’ACTES CCOO DE CATALUNYA
  Per la igualtat tenim un pla
 • 8 MARÇ 10.00 h CORNELLÀ
  Acte feminista “Tenim un pla”
 • 10 MARÇ 10.00 h FED. SERVEIS A LA CIUTADANIA CCOO DE CATALUNYA
  Jornades sobre les dones en els cossos policials de Catalunya
 • 11 MARÇ 11.00 h ASSOCIACIÓ INTERCULTURAL DIÀLEGS DE DONA.
  Presentació de l’estudi de la població marroquina
 • 12 MARÇ 9.30H. TERRASSA
  Gimcana feminista
 • 13 MARÇ 9.00H. CAN TITÓ, VILANOVA DEL CAMÍ
  Caminada a Collbàs
 • 17 MARÇ 9.30H. FED. INDÚSTRIA – SALA D’ACTES DE CCOO DE CATALUNYA
  Plans d’igualtat des de la perspectiva de la inspecció de treball
 • 24 MARÇ 11.00H. ESPAI ASSEMBLEA DE CCOO DE CATALUNYA
  Cooperació amb mirada de dones. La situació de les treballadores de la llar al Líban.