“Pim-pam, decla! La versió myself”: el taller per parlar davant els mitjans de comunicació sense por

Els passats 10 i 17 de novembre, el Servei Lingüístic va organitzar dos tallers, titulats “Pim-pam, decla! La versió myself”, per ajudar l’actiu sindical a desenvolupar les habilitats necessàries per establir una comunicació eficaç. Un dels tallers es va oferir en modalitat presencial, a Barcelona, i l’altre, en línia amb l’objectiu d’arribar al màxim de territoris possible.

L’encarregada d’impartir el taller va ser Marcel·la Andreu, especialista en lingüística i comunicació; fundadora i directora de Sui Generis Comunicació Creativa de serveis, formació, consultoria i assessorament en Comunicació, i professora de Comunicació i Periodisme Audiovisuals a la Universitat de Lleida (UdL).

Andreu va explicar les habilitats que formen part del fet comunicatiu, sobretot quan és formal, i públic, a través dels mitjans de comunicació. Per posar-se davant d’un micròfon o d’una càmera, cal prèviament escoltar activament, ordenar ràpidament el discurs, planificar l’estratègia per comunicar-lo i també cal tenir en compte els condicionants físics —postura i gesticulació, tremolor, suor, tics…— per poder-los controlar i establir una comunicació eficaç i d’èxit.

En aquest taller, que era una versió avançada dels impartits els anys anteriors, la formadora va fer un pas més enllà, en abordar les noves fórmules de fer declaracions existents avui dia, que van des del pòdcast fins al vídeo a YouTube. I és que avui no només és important saber gestionar les notes de premsa, sinó que els mitjans volen “un tot en un” i acabem convertint-nos en periodistes per uns moments. En altres paraules: hem arribat a l’època del myself, en què hem de saber gestionar-ho tot de manera eficaç (llenguatge, expressió, discurs, formats, aspectes tècnics…) amb el nostre gran aliat: el mòbil.