Des de CCOO celebrem l’aprovació de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual

La Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com llei del només sí és sí, que es va aprovar ahir al Congrés, aplega moltes de les demandes socials de les organitzacions i del moviment feminista reivindicades durant les últimes dècades, i amplia la protecció de les dones víctimes d’una violència masclista tan arrelada en la nostra societat.

Des de CCOO fem una valoració positiva de la norma, que, tot i que arriba tard per fer justícia amb multitud d’agressions jutjades des d’una perspectiva patriarcal, intenta donar resposta normativa als lemes del “sí és sí”, “germana, jo sí que et crec”, “no es abús, és violació” o el lamentablement històric “#metoo”.

La llei recull el posicionament de situar el consentiment de la dona al centre de les relacions sexuals: tota relació sexual sense consentiment serà considerada com a violació i, com a conseqüència, elimina el terme “abús sexual” i la necessària intimidació per a la qualificació de la pena. Aquesta mesura, de facto, ja suposa un agreujament punitiu per als agressors, la qual es complementa amb la intensificació de les penes o amb les novetats sobre l’agreujament dels delictes que la llei introdueix al Codi penal. 

La legislació aprovada també incorpora mesures de reparació de les víctimes i de reducció de la violència institucional que les dones pateixen als processos judicials, així com la creació d’itineraris d’atenció 24 hores per a dones i per a nens i nenes, la qualificació com a delicte de l’assetjament al carrer, així com la inclusió de noves formes de violències a les estadístiques oficials.

La legislació aprovada també incorpora mesures de reparació pels danys causats a les víctimes i reducció de la violència institucional que les dones pateixen als processos judicials, així com la creació d’itineraris d’atenció durant 24 hores per a dones i per a nens i nenes, la qualificació com a delicte de l’assetjament al carrer i la inclusió de noves formes de violència a les estadístiques oficials. 

La norma no avança en la persecució de la prostitució amb el reconeixement d’aquesta com una de les formes més extenses de violència masclista al nostre país, i no possibilita, amb la tipificació de la terceria locativa, la persecució dels proxenetes que, a més, encara continuaran sense ser perseguits a fora dels locals.

La llei incorpora la inclusió de continguts de caire afectivosexuals a tots els nivells del sistema educatiu. També cal remarcar que inclou com a supòsits de violència sexual la mutilació genital femenina o el matrimoni forçat i el tràfic amb fins d’explotació sexual. Des de CCOO de Catalunya estarem especialment atents en el desenvolupament dels temaris al sistema educatiu a Catalunya, de manera que la implantació d’una mesura tan necessària per a la prevenció i la sensibilització de les persones joves sigui realment efectiva.

Finalment, cal recordar que la llei ha estat aprovada tot i els filibusterismes d’algunes forces polítiques (84 vots en contra del PP, 52 de VOX, 1 del PNV i 4 del Grup Mixt). Aquests partits encara segueixen negant les evidències de les dades de la violència masclista i titllant “d’ideològica” una llei que garanteix drets de llibertat sexual a més de la meitat de la població, qüestió que deixa fora de lloc qualsevol tacticisme polític sobre aquest tema.