CCOO exigeix a Endesa reactivar les inversions per millorar la xarxa elèctrica i ocupació

CCOO es reunirà amb els grups parlamentaris i amb la Direcció General d’Energia aquest dijous per instar l’Administració a intercedir davant l’elèctrica per resoldre aquesta situació de manera urgent

CCOO d’Indústria de Catalunya manifesta la seva preocupació per la situació que s’està donant al sector elèctric a Catalunya, davant la decisió unilateral d’Endesa de paralitzar la majoria de les inversions a la xarxa elèctrica més enllà de les estrictament obligatòries o de les generades per la resolució d’avaries. La situació preocupa tant per la seva afectació en l’ocupació del sector com pel que implica per la millora de la xarxa elèctrica i de la qualitat del servei.

CCOO denuncia que aquesta decisió no respon a raons energètiques ni productives, sinó a una estratègia empresarial de la italiana ENEL, com a accionista majoritària d’Endesa, per maximitzar els seus ja extraordinaris beneficis. L’any 2022 Endesa va tenir un increment d’un 26 % en el seu resultat ordinari i, l’any passat, un increment de quasi un 75 % de beneficis nets.

La paralització de les inversions ja està generant alguns problemes d’ocupació a les empreses contractistes d’Endesa que s’ocupen del muntatge i el manteniment de la xarxa elèctrica per la baixada sobtada del volum de feina, que, de moment, s’estan solucionant amb mesures de flexibilitat i amb el plantejament d’expedients temporals.

CCOO també alerta de les implicacions que aquesta manca d’inversions pot tenir en la digitalització del sector, en un moment important de canvis tant en el model industrial com en el model energètic, ja que aquestes inversions estan molt lligades als objectius i a les polítiques estratègiques del Pacte nacional per a la indústria 2022-2025 i de la Prospectiva Energètica de Catalunya (Proencat 2050). 

Aquest dijous, 14 de setembre, CCOO d’Indústria de Catalunya es reunirà a les 12 h, al Parlament de Catalunya, amb representants de diferents grups parlamentaris, i a les 16 h, amb la Direcció General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, per exposar-los aquesta situació i demanar a l’Administració catalana que intercedeixi davant la direcció d’Endesa i la insti amb urgència a reactivar les inversions per tal de garantir l’avenç del procés de digitalització del sector, la millora de les infraestructura i de la qualitat del servei, i a assegurar l’ocupació del conjunt del sector.