CCOO de Catalunya realitza una missió de cooperació sindical al Líban amb el sindicat FENASOL

La delegació que està realitzant la missió in situ està encapçalada pel secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i formada per la secretària d’Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya, Maribel Ayné; la directora de la Fundació Pau i Solidaritat, Esther Caballé; la secretària d’Internacional, Migracions i Cooperació de la confederació estatal de CCOO, Cristina Faciaben, i Alejandra Ortega, responsable dels Països Àrabs, Àfrica i Àsia i consellera de CCOO a l’OIT. La delegació ha realitzat diferents reunions i contactes entre els que destaquen la reunió desenvolupada amb el ministre de Treball libanès, el Sr. Mustafa Bayram, o amb el parlamentari del grup socialista del mateix país, el Sr. Bilal Abdallah.

CCOO de Catalunya, mitjançant la seva fundació per a la cooperació sindical al desenvolupament, duu més de vuit anys realitzant diferents projectes amb el sindicat libanès FENASOL. Entre d’altres destaca el realitzat en suport de les treballadores domèstiques migrants en aquest país, sotmeses a la kafala o esponsorització, un sistema que les condemna a condicions laborals d’extrema precarietat i gairebé d’esclavitud.

En aquesta missió, també s’està realitzant, a banda del seguiment dels projectes, una tasca sindical per estudiar de prop la situació de col·lapse econòmic i polític que viu el país, que es troba sense govern efectiu des de fa un any. S’estan mantenint reunions amb la direcció del sindicat FENASOL, amb d’altres sindicats, amb parlamentaris i institucions com l’OIT o l’ambaixada espanyola, entre d’altres.

CCOO de Catalunya dona suport a les demandes del sindicat FENASOL per a la ratificació dels convenis de la Organització Internacional del Treball (OIT) per part del Líban: 189 sobre el treball domèstic, 190 sobre la violència a l’entorn de feina, 87 sobre la llibertat sindical o el ja ratificat, però vulnerat, 29 sobre el treball forçós. De fet, del 5 al 16 de juny es realitza la conferència de l’OIT en la qual el Líban és un dels cinc països de tot el món seleccionat pels experts sobre el treball com a cas més greu.

CCOO també reclama a la comunitat internacional el suport necessari al Líban que malgrat la seva malmesa situació està donant asil a milers de persones, fonamentalment sirianes, que ja representen un terç del total de la seva població, que és, segons dades oficials, de 5.593.000 persones.

Des de CCOO de Catalunya continuem compromesos amb la col·laboració amb FENASOL, únic sindicat laic que ha aconseguit realitzar una tasca transversal al país, d’atenció a les treballadores i els treballadors, independentment de la seva orientació religiosa, condició o origen.

Reunio Ministre Treball Liban 2023