CCOO dona suport a la mobilització d’àmbit europeu per la sanitat que tindrà lloc el 29 d’octubre

Amb el lema “Lluitant per la salut i l’atenció més enllà de la pandèmia”

Des de CCOO sempre, però ara amb molt més èmfasi, volem deixar constància del nostre suport a totes i a tots els professionals del nostre país que segueixen lluitant dia a dia contra aquesta pandèmia de la COVID-19 que ens està tocant viure i que no sabem quan s’acabarà. I lamentem profundament la pèrdua de vides humanes de professionals i usuaris, algunes d’elles, possiblement evitables.

Hem deixat constància a totes les meses de negociació a les quals estem presents, les necessitats de la ciutadania i dels que treballem al sistema de salut, fent denúncies respecte de les mancances viscudes, en especial al principi de la primera onada, on faltaven equips de protecció individual, faltava prevenció de riscos, faltava organització empresarial, d’informació sovint contradictòria i el que és molt greu també ha estat la manca de lideratge institucional.

El nostre sistema públic de salut, pioner en moltes de les seves vessants ha viscut un deteriorament  any rere any des de l’inici de les retallades ja al 2012, i que a dia d’avui no hem recuperat. S’han omplert la boca des del Govern de l’increment pressupostari del sector, però la realitat és que el pressupost en salut per a aquest 2020 segueix sent inferior al que teníem abans de l’inici de les retallades, sense tenir en compte que s’ha incrementat la cartera de serveis i que hi hagut un envelliment progressiu de la població.

Les nostres reunions als diferents fòrums de participació han estat de manera setmanal, com per exemple al Consell de Direcció del Catsalut, Consell de Direcció de l’ICS, reunions amb les patronals, meses de negociació… i hem deixat palès tot allò que des dels diferents hospital i centres de primària ens han transmès les professionals. També reconeixem el dret a formació i a la millora de les condicions del personal MIR i resta de personal laboral en formació, en el marc de la negociació col·lectiva.

Som conscients, que algunes coses i llocs on s’ha intervingut, s’han pogut millorar, però som més conscients encara de les mancances que queden per arreglar.

Tot seguit fem una crida a les Institucions i al nostre Govern i els passem els punts de millora de la sanitat pública, tant a l’ICS amb al SISCAT i tant a l’àmbit hospitalari com a l’àmbit de l’atenció primària.

En el cas de l’atenció primària els punts son els següents:

• Reforç de tot tipus de recursos informàtics.

• Reforç en l’atenció telefònica, ja que molt usuaris i usuàries tenen problemes per ser atesos i això ha de passar, necessàriament, per un increment de contractacions de personal de gestió i serveis.

• Instal·lació i millora de la wi-fi als ambulatoris (no a tots els funciona de manera adequada).

• Increment contractació personal TCAI per disminuir càrregues assistencials dins de les seves funcions, al personal DSI. I cal treballar i definir les tasques de les dues categories professionals.

• Increment contractació personal DSI i personal mèdic, ja que se’ls ha incrementat les funcions i tasques davant la pandèmia de la COVID-19.

• Homogeneïtat de criteris pel que fa a la realització de proves PCR. Com a exemple dir que al professorat que han tingut contacte amb alumnes positius, hi ha alguns centres on és el personal que es desplaça al centre educatiu, i en d’altres, és el professorat que s’adreça a l’ambulatori.

• Cal millorar l’assistència presencial als ambulatoris, ja que hi ha pacients que tenen problemes amb les consultes telemàtiques.

• Millorar la contractació de reforç al personal dels PAC i ACUT, ja que han assumit trucades que es derivaven a 061, dins del seu horari i sense increment de professionals.

• Cal incrementar els gestors, ja que si fan horari escolar de 9 a 17 h, amb només mitja hora per al dinar, superen les hores contractades.

• El pressupost no pot ser un problema a l’hora de les contractacions de personal, ja que aquesta pandèmia ha posat en evidència la realitat que es viu a l’atenció primària des de fa anys, des de l’inici de les retallades al 2012.

• Valorar la implementació del programa de WhatsApp per Intranet a la resta de Catalunya (ja instal·lat a Barcelona).

• Cal que el Departament de Salut confiï i apoderi l’atenció primària com es mereix i valori més a tots els seus professionals que inverteixen molt perquè sigui resolutiva. A tall d’exemple i segons una enquesta del Col·legi de Metges, diu que un 31,7 % dels seus representats s’han plantejat en algun moment deixar la professió.

En el cas de l’atenció hospitalària els punts son els següents:

• Increment de contractació de totes les categories professionals.

• Reforços permanents en àrees de pacients COVID ja que treballar amb aquest tipus de pacients suposa un sobreesforç físic i mental sense precedents.

• Disposar d’amplis estocs d’EPI, de tot tipus.

• Tenir previst zones per a llits crítics i/o semicrítics.

• Provisió de respiradors, bombes d’infusió…

• Realitzar proves PCR a professionals de manera periòdica.

• Millora de ràtios del personal d’infermeria, per tal d’adequar-los a les necessitats dels pacients i adequar-los a la resta de països europeus.

• El personal de l’ICS (hospital i primària), en concret, no disposa ni dels permisos, ni d’altres drets que sí que tenen la resta d’empleats i empleades públics de la Generalitat de Catalunya, quan haurien d’estar sota el mateix paraigua de les negociacions a la Mesa General de Funció Pública.

• Disposar de permisos de conciliació que la situació de la pandèmia requereix.

• Tenir contactes permanent i promocionar els proveïdors locals, que són els que ens han donat suport per a subministraments de material quan van fallar els mercats internacionals, i els nostres professionals treballaven embolicats amb bosses d’escombraries.

• Establir un temps com a jornada efectiva de treball en concepte d’enllaç de torn (encavalcament). Les professionals per risc biològic perden cada dia un temps des que s’acaba l’assistència directa als pacients i el moment en què poden sortir de l’hospital, ja que han de fer dutxa, canvi d’uniforme… i suposa una pèrdua diària del temps lliure.

En definitiva, aquesta crisi ha deixat palès el que estem denunciant any rere any des de l’inici de les retallades, i és que els diferents governs ens han deixat un sistema sanitari públic infrafinançat, amb precarietat laboral, amb elevadíssimes llistes d’espera, amb una fuita de professionals a l’estranger, i que cal una actuació urgent de caire institucional. Fins a on arribem seguirem a totes les meses de negociació, consells… per denunciar tot allò que calgui i que la situació del moment necessiti.

No podem oblidar-nos de la nostra defensa cap als treballadors i treballadores de la sanitat privada, que han estat també a primera línia, ja que alguns centres van ser intervinguts en lluita contra la pandèmia, però, ara, tampoc no han rebut la gratificació que s’ha donat a la resta de la sanitat (malgrat no a totes les categories professionals).

Per tot plegat i davant la lluita unitària per una defensa sanitat pública que s’està portant a terme a l’àmbit d’Europa, s’han consensuat unes concentracions per al proper dia 29 d’octubre de 2020.

CCOO ens unirem a aquesta concentració de tots els països europeus, i esperem que la resta de forces sindicals ho facin també. És moment d’unir-nos i ser més forts.

I és per això que la concentració a Catalunya serà: el 29 d’octubre, a les 12 hores, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant el Govern de la Generalitat.