CCOO de Girona torna a demanar un procés participatiu per definir millores del transport públic

Valoració positiva de la congelació de tarifes

Des de CCOO de Girona valorem positivament que el Consell d’Administració de l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de la demarcació de Girona (ATMG) el fet que s’hagi acordat congelar les tarifes que han de regir el sistema tarifari integrat l’any 2017 per a cadascun dels títols de transport públic. Aquest serà el quart any consecutiu que es mantenen els preus dels bitllets i valorem positivament el fet que la Generalitat i les administracions consorciades mantinguin les seves aportacions.

Especialment, saludem l‘esforç de mantenir la gratuïtat per a nens i nenes d’entre 4 i 12 anys, com es venia fent des de fa temps, ja que entenem que aquesta decisió impulsarà l’hàbit del transport col·lectiu entre els més petits, un fet que ha de contribuir al necessari canvi de model de transport a mitjà termini.

CCOO de Girona, amb tot, reclama una política encara més decidida de foment de l’ús del transport públic, amb la fidelització dels seus usuaris i usuàries així com la garantia d’accés a les persones amb un major risc d’exclusió. Tot i que existeixen títols de transport per a les famílies nombroses i monoparentals, creiem que el desemborsament econòmic, de cop, que representa la compra d’aquests títol per a aquestes famílies constitueix un problema important per al seu accés al transport públic. Per tant, existeixen encara restriccions en l’actualitat per a aquests col·lectius, com és el cas de molts ciutadans i ciutadanes en situació d’atur que no tenen dret a cap bonificació social. Un exemple clar és la targeta mensual que es bonifica i que només és més cara a Tarragona que a Girona.

D’altra banda, però, lamentem que s’ha deixat congelada també la integració tarifària i que no es convoca el Consell Territorial de la Mobilitat de l’ATMG, com a òrgan de consulta i participació cívica i social per tal que puguem fer les nostres propostes. Així, un cop més, tenim més informació sobre la revisió de les tarifes per a la premsa que pels organismes oficials.

Des de CCOO de Girona demanem públicament la convocatòria de la Comissió Consultiva, ja que es fa evident la necessitat de posar en marxa una taula de diàleg social sobre tarifes i finançament del transport públic, que hauria d’incloure a totes les administracions implicades i a les entitats que treballem en la defensa d’un transport públic accessible i de qualitat. El repte tecnològic que implica l’arribada de la T-Mobilitat (endarrerida, un cop més) fa encara més necessari aquest debat social.

La implicació de les entitats socials permet valorar millor la contribució del transport públic a la reducció d’impactes ambientals, la prevenció d’accidents de trànsit, la millora de la qualitat de vida o la justícia social, i afegim que els nostres companys i companyes que treballen al transport públic són els seus millors coneixedors i poden aportar molt de coneixement a l’hora d’optimitzar aquests serveis.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 23 de desembre de 2016