CCOO de Catalunya considera que el pressupost de la Generalitat del 2015 vulnera la resolució del Parlament de Catalunya sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats

El pressupost que dedica la Generalitat a les partides que afecten la vida i la dignitat de les persones vulnera els acords del Parlament de Catalunya sobre pobresa i desigualtat; el pressupost continua amb les retallades i l’austeritat que afecten negativament les persones i les famílies. Malgrat que la pobresa ha crescut i que el 30% de la infància i de l’adolescència viuen per sota del llindar de la pobresa, el pressupost en política social està molt per sota del pressupost del 2008 i d’abans de la crisi. L’1,7% d’increment del pressupost del Departament de Benestar Social i Família va, principalment, a cobrir la recuperació d’un dret dels treballadors i treballadores en l’Administració pública, com és el cas de la paga extra, però no a una inversió en polítiques socials.

 

Els exemples de les retallades i les mancances d’un pressupost que no prioritza el benestar i la dignitat de les persones conformen una llista molt llarga:

 

  • La insuficiència de beques menjador. Les ajudes en beques menjador no cobreixen al 100% les famílies necessitades ni el 100% de la beca. En quatre anys la cobertura de les beques ha baixat del 34% al 24%.

     

  • La manca d’ajut en material escolar i en activitats extraescolars. Són les mateixes escoles les que estan intentant organitzar-se i fer activitats per cobrir aquestes necessitats bàsiques per a una educació en igualtat d’oportunitats i de qualitat.

     

  • La baixada del pressupost en diferents aspectes de la dependència. Són cada vegada menys persones amb diversitat funcional les que poden accedir al dret d’una ajuda. Estan aplicant criteris restrictius que provoquen que la majoria de les persones no puguin accedir-hi. Hi ha una manca d’ajudes reals i suficients per les famílies i les persones amb diversitat funcional, tant físicament com a mentalment. I cal afegir els impagaments i els deutes amb centres residencials, centres especials, concertats o subvencionats, i la manca de places públiques. Una situació que està afectant la qualitat dels serveis i provocant la inestabilitat laboral dels treballadors i treballadores del sector. 

     

  • El pressupost de la Generalitat està lluny de dur a terme la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya sobre l’increment de la pobresa i les desigualtats, com és el cas “de garantir que les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tinguin el dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna, tal com estableix l’article 24.3 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya”, o la introducció progressiva del concepte de renda familiar en totes les actuacions i els ajuts dels poders públics. En aquest sentit, cal ampliar per a l’exercici pressupostari del 2015 el topall que dóna dret als ajuts per infant a càrrec per a totes les famílies amb ingressos inferiors als 16.000 euros anuals i estudiar la possibilitat d’ampliar aquest topall en els propers exercicis. Un incompliment pressupostari que es dóna també en el suport en temes d’habitatge i pobresa energètica, com a dret i garantia indispensable per assegurar un nivell de vida adequat i digne.