Taula rodona a Lleida, la llengua: cohesió o confrontació

En el marc de les VIII Jornades de Normalització Lingüística de CCOO

A Lleida, el 21 de novembre, va tenir lloc la taula rodona que va cloure el primer cicle de les VIII Jornades de Normalització Lingüística de CCOO, sobre “La llengua: cohesió o confrontació”, dirigida per Miquel Pueyo i en la qual van intervenir Ramon Sistac, Conxita Navarro i Montse Baquero.

Les conclusions a què arribaren els ponents van ser, en primer lloc, que la llengua és important, però que la identitat catalana va més enllà, les influències són més àmplies i hi ha altres factors, com el mimetisme social i la integració. Això no obstant, el seu pes és definitori i com que així és percebut és per aquest motiu que volen combatre la llengua amb tanta força.

En segon lloc, van parlar de com n’és de fatigant haver d’estar constantment argumentant, justificant-se, batallant, avui igual que fa 30 anys, per defensar la llengua, la seva unitat, el seu ús… Pensen que aquesta lluita no és deguda a la incultura i el desconeixement de la realitat, sinó que va més enllà i és deguda al retorn lent, de moment suau, però ininterromput, del feixisme, no solament a Espanya, sinó també a tot Europa. Es parlà també sobre el futur de la llengua, debat que socialment sempre ha estat apocalíptic. Segons els ponents, cal reflexionar-hi, però sense exagerar: l’escola hi ha jugat un paper important i l’ha de continuar jugant.
Finalment, pel que fa al paper del català en un hipotètic estat independent és on els ponents van mostrar més dubtes: com s’integrarien les altres llengües, quin hauria de ser l’estatus del català, quin seria el paper del castellà, com afectaria el català el trilingüisme amb l’anglès…

Aquestes jornades, convocades per les CCOO de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, amb el títol de “Viure en català sense cap retallada”, volen reflexionar sobre la llengua catalana sota la premissa que normalitzar-ne el coneixement i l’ús és un dret de ciutadania, i s’estan fent entre el mes de novembre d’enguany i fins al mes de maig del 2014.

Galeria de fotos