Tancament de la residència de gent gran de Reus

Ja fa més d’un mes que es van començar a sentir rumors sobre el tancament de la Residència de Gent Gran de Reus, i ja fa dies que ens mobilitzem tots plegats, familiars, treballadors i treballadores, i sindicats perquè no es produeixi, si més no sense estudiar la possibilitat d’una reforma de l’edifici o del trasllat en bloc de residents i personal a un altre edifici de la mateixa ciutat.

L’anunci de la Generalitat es produïa de manera precipitada a finals d’octubre, a través del secretari general del Departament de Drets Socials, el Sr. Oriol Amorós, que va reunir-se amb el Comitè Territorial, els treballadors i treballadores, i els familiars per donar-nos la gran notícia. Un regal de Nadal anticipat, no només per als que ja formen part de la residència, sinó també per a les 142 persones que hi ha en llista d’espera i a les quals també afecta.

Segons el mateix Oriol Amorós, el mal estat de l’edifici feia que s’hagués de prendre aquesta decisió i que s’executaria en els mesos vinents. No obstant això, no podia assegurar res fins que no rebessin en 15 dies el darrer informe tècnic on es valoraria si el tancament era definitiu o bé hi havia alguna possibilitat de reforma.

El més sorprenent de tot és que abans de rebre aquest darrer informe tècnic, l’endemà mateix de la notificació del possible tancament, ja van començar les reunions amb les famílies perquè comencessin a pensar a quina residència volien traslladar als seus familiars, cosa que feia sospitós que el tancament no depenia de l’informe tècnic. Els donaven un full amb totes les residències de Reus on tenien places concertades i un altre amb totes les residències del Camp de Tarragona (concertades i públiques), però en cap moment els deien que gairebé totes són plenes i tenen llargues llistes d’espera.

D’altra banda, ja fa uns 10 anys es va valorar el trasllat de la Residència de Gent Gran de Reus a un altre lloc, concretamentm a un edifici de nova construcció als afores de Reus, però, un cop acabat aquest nou edifici, quan ja semblava imminent el trasllat de residents i personal, per una decisió política, aquest edifici es va destinar a una residència privada, la Residència Roger de Llúria, i, per tant, el trasllat no es va dur a terme per a la sorpresa de tots plegats.

Segons declaracions del Sr. Amorós, en 3 o 4 anys tornaran a construir una nova residència a Reus 100 % pública, però resulta que no saben encara on es farà i encara menys si està pressupostat cap projecte. Han tingut 10 anys per fer-ho abans del seu tancament, o fins i tot podien haver retornat al projecte inicial i gestionar de manera pública la Residència Roger de Llúria, però sembla que això no interessa. La decisió fa malpensar i sospitar que, si se’n construeix una altra, serà de gestió privada.

En les seves explicacions, el Sr. Amorós no es fa responsable de les decisions preses anteriorment per altres governs, però resulta que ara ens hem de creure que ell es farà responsable que es construeixi una nova residència pública d’aquí a 3 o 4 anys. Resulta difícil de creure si l’actual legislatura acaba la seva vigència en menys d’un any i mig.

Finalment, el passat dia 20 de novembre, se’ns torna a convocar per presentar-nos el tan esperat informe tècnic, i quina és la nostra sorpresa quan el famós informe resulta ser un una mofa a la nostra intel·ligència i l’únic que queda palès és la deixadesa de l’Administració pel que fa a la Residència de Reus, ja que durant anys no s’hi ha fet cap inversió i hi ha una manca de manteniment flagrant, tant que els hauria de caure la cara de vergonya a les administracions, tant pública com local, per no haver actuat abans.

L’informe l’únic que fa és relatar les mancances de la residència des de l’any 2004 fins a l’actualitat. Mancances que no han atès i que ara ens volen fer creure que la situació és tan greu que hem de sortir tots corrents de l’edifici perquè no ens caigui a sobre.
Les mancances que té la residència, segons l’esmentat informe tècnic se centren en el fet que no compleix el pla d’evacuació d’incendis i el perill de legionel·losis, ja que les canonades s’haurien de canviar totes, igual que s’estan canviant les de la Residència Pública Jaume I de l’Espluga de Francolí amb el 100% d’ocupació. Queda clar que no cal tancar per fer reformes, de la mateixa manera que no es va tancar la residència pública de la Mercè de Tarragona per reformar íntegrament les seves 13 plantes. I pel que fa al pla d’evacuació contra incendis no és que no es compleixi, sinó que té mancances com qualsevol altre edifici amb 50 anys al damunt i al que no se li han fet reformes. Volem que l’administració elabori un informe tècnic seriós, amb un estudi seriós de l’estat de l’edifici, on es valori realment la possibilitat de la seva reforma, o si més no, on quedi clar si el tancament d’aquesta no es pot posposar un temps fins que ja es tingui a punt la nova ubicació que tant ens prometen.

Continuem pensant que tot està previst, que tot està decidit i que en cap cas tenen en compte el trasbals que tot plegat suposa per a residents, familiars i treballadors.
Mentre es duia a terme la reunió del dia 20 novembre amb la directora general de Provisió de Serveis i la directora dels Serveis Territorials i els membres del Comitè on ens llegien l’informe, paral·lelament, a la web del departament ja es publicava que els residents de la residència pública de Reus anirien a ocupar les places buides de la Residència de La Mercè de Tarragona, les places buides de la Residència concertada d’Horts de Miró de Reus i el 10 % restant haurien de triar plaça on hi hagués un forat buit en alguna de les residències concertades de Reus. a més, sortien publicades al mateix moment, les declaracions del Sr. Oriol Amorós al Diari de Tarragona on es confirmava tot plegat. Sorprenentment, a nosaltres ens acabaven de dir que encara no hi havia res decidit.

El passat dijous, dia 29 de novembre, en la comissió de Drets Socials del parlament, es van demanar explicacions al sr. Oriol Amorós, en absència del sr. conseller, per part de diferents grups parlamentaris de quina era la situació de la Residència de Reus i el perquè es prenia la decisió del seu tancament i, tot i les mobilitzacions, explicacions, intervencions en mitjans de comunicació intentant que l’administració ens escoltés i fos capaç de recapacitar i valorar altres opcions que no fossin el tancament, no havien canviat el seu discurs ni una coma, continuaven dient que es veien obligats a tancar la residència.

Volem que quedi clar, que per molt que ho repeteixin tant el sr. Campuzano i el sr. Amorós en les seves declaracions, no hi ha negociacions entre el Departament de Drets Socials i la part afectada pel tancament de la residència (treballadors, famílies i residents), el que hi ha és una imposició, se’ns informa i se’ns imposa, però en cap cas es negocia res. I pel que sabem tampoc hi ha negociació amb l’Ajuntament de Reus, hi ha alguna conversa, però la decisió és unilateral. Deixin de disfressar la realitat i assumeixin la responsabilitat que els hi pertoca sense excuses i sense eufemismes, si us plau.

No diguin més que es tanca l’edifici, però no es tanca el servei perquè no és cert, es tanca tot!!! Ja veurem si mai es torna a obrir una residència de titularitat pública i de gestió pública, segurament no, i més, quan ni tan sols són capaços de reconèixer que les seves residències, les nostres, les pròpies, funcionen molt correctament, donant un servei de qualitat, és d’això de què haurien de presumir i no posar-nos a tots en el mateix sac i fer-nos creure que ara des de salut vindran a gestionar i tutoritzar la part sanitària de les nostres residències.

Una altra vegada hem de sentir declaracions desafortunades. Els equips sanitaris de les residències pròpies són molt professionals, i la gran majoria van fer una gestió de la pandèmia molt digna. I si els sanitaris no poden fer del tot bé la seva feina, és perquè manca personal, que ja estaria bé que posessin a treballar en els llocs vacants a aquests 250 sanitaris que sembla que ara es trauran de la màniga. On són aquests 250 professionals sanitaris?

Segurament començaran els trasllats dels residents aviat i el personal anirem darrere perquè per molt que intentem que obrin els ulls perquè s’adonin que s’equivoquen, a vostès no els hi interessa. Deixin de fer demagògia dient que tanquen la residència de Reus per no posar en perill a residents i personal, tanquen perquè així ho han decidit.

No deixarem que continuïn fent amb nosaltres el que els hi doni la gana! No volem sentir més mentides!!! No al tancament dels serveis públics!!!