CCOO de les Terres de Lleida signa el Pacte social per Lleida

El sindicat ha participat activament en la seva elaboració

El 15 de desembre s’ha signat el Pacte social per Lleida, que és un instrument que estableix el marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i els sindicats més representatius de la ciutat: Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT). El pacte té vigència fins a l’any 2023 i el seu objectiu és implementar diferents mesures i compromisos que donin resposta a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes de Lleida.

Aquest pacte és fruit del treball continuat durant més de dos mesos, de la posada en comú de les diferents perspectives dels participants i de l’acord consensuat. Per part de CCOO han participat en l’elaboració del pacte sindicalistes coneixedors de cadascun dels punts que hi queden reflectits en forma de proposta i d’actuació.

Com a organització sindical volem destacar que encarem els reptes de futur col·locant el treball com a eix per posar al centre les persones i les seves necessitats bàsiques. El treball ha de ser la força per democratitzar la ciutat. En la situació actual derivada de la COVID-19 i en aquest món globalitzat i interdependent, les decisions estan interrelacionades i les administracions i institucions s’han d’articular i coordinar per donar la resposta que la ciutadania necessita. Participar en la pressa de les decisions, la concertació social, és indispensable per a la construcció de consensos que ajudaran a vertebrar la ciutat que ens mereixem.

El pacte s’articula en 4 eixos en els quals es fan propostes i s’estableixen estratègies d’actuació per poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

L’eix 1 parla de la governança i l’excel·lència operativa, i recull, entre d’altres, que cal garantir l’aplicació de clàusules socials a tots els contractes; cal revisar la Guia de contractació pública social a l’Ajuntament de Lleida, i cal donar impuls i suport amb un model participatiu que s’adapti a la realitat i les necessitats d’una ciutadania més diversa i que, a més a més, legitimi les decisions del govern local.

L’eix 2 s’ocupa de la imatge, la projecció i la promoció de la ciutat, i entre els punts principals volem destacar la creació d’un observatori sociolaboral amb la participació de les parts implicades en tot el procés: anàlisi, diagnosi, difusió i implementació de mesures; l’establiment i la implementació de polítiques d’integració en el mercat laboral per a les persones en situació de vulnerabilitat; la promoció de l’activitat física i l’esport i els hàbits saludables com a drets de ciutadania, i també la promoció de la cultura i la responsabilitat social.

L’eix 3 treballa tot allò que fa referència a la igualtat, la diversitat i la inclusió social. D’aquest eix, en destaca la intenció d’aplicar i fer el seguiment de les accions relacionades amb els feminismes i les polítiques LGTBIQ+, la cooperació internacional i la cultura de la pau; també de les polítiques que consolidin la funció educadora de la ciutat i promoguin l’equitat educativa i la lluita contra la segregació escolar, a més de les polítiques relacionades amb les persones i la comunitat: habitatge, atenció als temporers, accés als serveis socials, universalització de serveis…

L’eix 4 s’ocupa de l’emergència climàtica, ambiental i sanitària i ressalta que la salut és un dret que ha de servir per a viure en un entorn segur i saludable, i ha d’ajudar a millorar les condicions de vida de la ciutadania; posa les bases per millorar la mobilitat dins la ciutat de Lleida i per atendre i detectar casos de pobresa energètica, també promou la implementació de mesures per pal·liar l’emergència climàtica.