CCOO de Catalunya i la Fundació Pau i Solidaritat denuncien la violència antisindical de què són víctimes els sindicalistes de Colòmbia

De mitjana al país, cada setmana un o una sindicalista perd la vida

Ahir, 14 de juny de 2018, a Colòmbia, van rebre amenaces de mort Edgar Mojica, director del Departament de Drets Humans i Solidaritat de la Central Unitaria de Trabajadores (CUT) de Colòmbia; Fernando Otáloro i Diego Escogar, de la Asociación Nacional de Funcionarios y Empleados de la Rama Judicial (ASONAL); Yelbi Ramírez, Walter Agredo, Carlos Vargas, Hernán Arcienegas, membres de la CUT Valle del Cauca, i Germán Marín i Fernando Pérez de CUT Antioquia i del Sindicato Nacional de Trabajadores del Sistema Agroalimentario (SINALTRAINAL, adherit a la CUT), així com Enrique Guetio, exgovernador indígena i membre de Mesa Paro Cívico Buenaventura i del Sindicato Nacional de Trabajadores y Empleados Universitarios de Colombia (SINTRAUNICOL, adherit a la CUT) i Adelina Vásquez, líder del moviment social. Tots ells han estat víctimes d’amenaces de mort via telefònica, fetes per grups d’autodefensa Gaitanistas de Colòmbia, per haver mostrat el seu suport al procés de pau colombià.

Aquest nou cas segueix la línia de violència antisindical que el passat mes de maig va posar fi a la vida de tres líders sindicals: Cristian Andrés Lozano, Luis Eduardo Domínguez i Gilberto Espinosa, treballadors de l’empresa Nesté de Colòmbia i membres del SINALTRAINAL, assassinats als municipis d’Andalucía i Bugalagrande (Valle del Cauca).

Les amenaces i els assassinats plasmen la violència antisindical existent a Colòmbia. De mitjana al país, cada setmana un o una sindicalista perd la seva vida per promoure la defensa dels drets humans laborals, per exigir el compliment i garantia de la llibertat sindical, de la lliure sindicació, del dret a organitzar-se els treballadors i treballadoreses per denunciar l’explotació laboral i l’abús continuat, per ser víctimes d’abusos físics i sexuals per no voler-se doblegar davant un sistema que prima els interessos econòmics en detriment dels drets fonamentals. Així ho estableix la CSI, en el seu informe anual sobre l’Índex de drets humans (2018), on denuncia que Colòmbia continua essent un dels deu països més perillosos del món on ser sindicalista o treballador.

CCOO Catalunya i la Fundació Pau i Solidaritat condemnen l’assassinat i les amenaces contra els líders fruit de la violència antisindical que opera al país i exigeixen al Govern de Colòmbia i a les autoritats competents investigar els fets, així com garantir la seguretat dels sindicalistes en l’exercici dels seus drets i llibertats. Ni l’estigmatització, ni la coacció, ni les amenaces ni l’assetjament per defensar els drets de la classe de treballadora poden ser permesos ni acceptats.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 15 de juny de 2018