“Treballar menys, repartir els treballs i viure millor”

Amb el títol “Treballar menys, repartir els treballs i viure millor” CCOO de Catalunya hem presentat la reflexió i la proposta col·lectiva del sindicat sobre usos del temps i reducció i repartiment corresponsable dels temps de treball.

El document aporta elements d’anàlisi en profunditat, amb capítols de context històric, sociopolític i legal que situen els temps de treball en el marc del capitalisme i la societat patriarcal i de consum i que repassen l’evolució de les reivindicacions de reducció de la jornada arreu del món i al nostre país.

Així mateix, el document recull i ordena els debats que CCOO hem tingut durant mesos al voltant dels usos dels temps i la reducció de la jornada laboral, amb la voluntat d’aportar al debat públic, sovint massa simplista, arguments de pes, matisos dins de la complexitat i propostes concretes. En conseqüència, la darrera part del document exposa 25 propostes sindicals per treballar menys, repartir els treballs i viure millor.

Es tracta d’una proposta que defuig els efectismes i incorpora una mirada de gènere sobre el repartiment de la càrrega horària de treball, tant a la feina com a casa i en les tasques de cura. Entre d’altres, proposem la monitorització dels usos del temps a través d’un observatori públic i incorporem propostes polítiques i de negociació col·lectiva.

L’objectiu és oferir una senda de reducció de la setmana laboral des de les 40 hores actuals fins a 35 hores (a curt termini) i 32 hores (a mitjà termini). A la vegada, proposem racionalitzar els horaris i, des de la corresponsabilització, establir 3 hores de jornada de treball reproductiu igual per a homes i dones.

Llegeix aquí el document “Treballar menys, repartir els treballs i viure millor”