Des de CCOO de Catalunya demanem que el Govern de la Generalitat convoqui la Taula de Rodalies en el si del Consell del Diàleg Social

Calen solucions a Rodalies per garantir la mobilitat de les persones treballadores

Des de CCOO de Catalunya volem posar de manifest que la greu incidència a rodalies del passat 12 de maig, després de les primeres actuacions d’emergència per recuperar el servei parcialment i amb mesures alternatives de transport, requereix una gestió eficient i coordinada entre administracions, en comptes de retrets, per tal d’assegurar el transport públic ferroviari que necessiten milions de persones treballadores de Catalunya per desplaçar-se cada dia a la feina.

Per això, des de CCOO de Catalunya prenem la iniciativa de demanar al Govern de la Generalitat  que convoqui la Taula de Rodalies a través del Consell del Diàleg Social,  convocant també a Renfe i Adif per conèixer el detall de totes les actuacions en la gestió del servei per part de la Generalitat en aquestes circumstàncies excepcionals  i de la infraestructura per part d’Adif per recuperar les instal.lacions i evitar noves avaries o incidències similars.

La situació actual és conseqüència de  la falta d’inversions la darrera dècada per part de l’estat, a través de Renfe i Adif a rodalies de Catalunya, fet que hem estat denunciant reiteradament. El  darrer robatori de cable a Montcada Bifurcació ha tingut conseqüències molt greus pels incendis causats per allò que sembla una manca de sistemes de seguretat i aïllament elèctric. Tanmateix, cal destacar la dedicació i la professionalitat dels treballadors i treballadores del sector ferroviari per recuperar el servei, tot i el dèficit de personal que fa temps que denuncien.

En tot cas, les incidències a Rodalies ja eren continues anteriorment, i afecten cada dia  les freqüències, el compliment dels horaris i la qualitat del servei. Els acords entre els governs i el compromisos vinculats a l’anunci del nou traspàs de rodalies encara no tenen encara cap resultat de millora del servei, i ens trobem amb una nova situació del tot inaceptable. 

A Catalunya cal la coordinació entre les administracions per fer el traspàs competencial del servei i les infraestructures, i garantir el finançament pendent per part de l’Estat, per tal que el Govern de la Generalitat millori les freqüències i el servei de trens  i l’execució de les obres en curs del Pla de Rodalies. Per això cal la conformació d’un Govern progressista el més aviat possible, i que entre els serveis públics que cal que enforteixi, hi estigui el servei públic ferroviari, sense les incerteses ni incidències actuals. Cal un Govern que planifiqui el ferrocarril de la pròxima dècada, que articuli el territori i doni servei a un important increment de persones usuàries.