Declaració de suport a la ciutadania colombiana amb l’objecte que el govern colombià garanteixi drets fonamentals i protegeixi qui els exerceix

El Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, del que forma part la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de Catalunya, ha aprovat una declaració de suport a la ciutadania de Colòmbia davant les protestes contra el projecte de reforma tributària que perjudica les classes treballadores:

Des del 28 d’abril, en exercici dels drets a la reunió i manifestació pública consagrats a l’article 37 de la Constitució Política de Colòmbia, la ciutadania d’aquell país ha iniciat una sèrie de jornades de mobilització, vigents fins al dia d’avui. Les mobilitzacions s’emmarquen en les accions del “Paro Nacional”, impulsat pels sindicats i en conjunció amb les organitzacions de la societat civil. Les accions es fan en protesta contra un projecte de reforma tributària que augmentava els impostos sobre la renda i productes bàsics d’un sector ampli de la població colombiana, profundament afectat per la crisi econòmica provocada per la pandèmia de COVID-19.

El Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona ha rebut amb gran preocupació informacions que indiquen que la repressió de les protestes socials, la gran majoria desenvolupades de forma pacífica, ha estat desproporcionada i que s’han perpetrat greus violacions als drets humans per part de la força pública al llarg de tot el país. L’Oficina de l’Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU i la Unió Europea ja han alertat sobre aquesta greu situació.

Segons xifres oficials proporcionades per la Defensoria del Poble, s’han produït almenys 19 morts, més de 800 persones ferides i 87 desaparegudes. La Campanya Defensar la Llibertat, xarxa de 27 organitzacions de drets humans que denuncia la criminalització de la protesta social, alerta a més de 11 denúncies de violència basada en el gènere i de 988 detencions arbitràries.

Un nombre molt important d’aquestes fets s’ha registrat en les protestes que han tingut lloc a la ciutat de Cali, on la Policia i l’Exèrcit van utilitzar armes llargues contra les persones que es manifestaven. El 3 de maig, l’equip de l’oficina de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans a Colòmbia, va rebre amenaces i agressions per part de la Policia mentre monitorava la situació de drets humans a Cali, acompanyant una Missió de Verificació integrada per sis organitzacions i entitats defensores dels drets humans.

No obstant això, aquestes xifres podrien ser molt més elevades, donades les dificultats i agressions que estan enfrontant les organitzacions de la societat civil i comunicadors en les seves tasques d’observació de les accions de protesta. Així, s’han denunciat 42 atacs a persones defensores de drets humans i nombroses agressions a periodistes. D’acord amb la Fundació per a la Llibertat de Premsa, fins a l’1 de maig s’han produït almenys 33 agressions contra periodistes.

En el marc d’aquesta situació, el Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona:

  • Condemna la repressió de les protestes pacífiques i el context d’extrema violència que s’està donant a Colòmbia des del 28 d’abril i demana que les violacions dels drets humans perpetrades per l’actuació de la força pública no quedin en la impunitat i que siguin investigades de manera ràpida i oportuna.
  • Insta el Govern colombià a establir un procés de diàleg amb les organitzacions impulsores de les mobilitzacions, així com a adoptar mesures immediates per garantir i facilitar el dret de reunió pacífica en les jornades de protestes convocades per als pròxims dies, i la protecció de la integritat física i psicològica de les persones que es manifesten.
  • Demana que s’adoptin les mesures necessàries per garantir la verificació segura de les protestes per part de les persones defensores de drets humans, així com el dret de periodistes a exercir el seu dret a la llibertat d’expressió.

Feu clic per veure: