CCOO inicia una campanya informativa dirigida a treballadores de plataformes digitals de cura i neteja per a informar-les dels seus drets laborals

La pandèmia ha incrementat l’ús del telèfon mòbil per a comunicar-nos, fer la compra i també per contractar serveis a través d’empreses d’economia de plataforma que operen només mitjançant aplicacions mòbils. Un dels serveis on més ha crescut la seva demanda és el de serveis de neteja i cures, amb les empreses ‘Cuideo’, ‘Clintu’ i ‘Mary Poppins’ com les més populars, la qual cosa ha fet que moltes persones, sobretot dones, passin a oferir els seus serveis a través d’aquestes empreses.

Davant d’aquest augment, i tenint en compte les condiciones precàries del sector, CCOO de Catalunya hem engegat un projecte per a informar a les treballadores dels seus drets laborals i de com reinvindicar i millorar les seves condicions de treball.

A través d’aquesta acció es busca, a més a més, visibilitzar la precarietat d’un sector altament feminitzat i que, també, pateix casos d’assetjament sexual que són invisibilitzats per la por a perdre la seva feina i a l’aïllament laboral en que es troben. A tot, es suma la nul·la capacitat de negociació de les treballadores, ja que el preu del servei el pacta l’empresa de plataforma digital i la persona que contracta.

L’impacte de la digitalització i de les plataformes digitals és imparable, però aquesta revolució tecnològica no pot ser excusa per a què aquestes empreses de plataforma, que es promouen com innovadores i d’economia col·laborativa, amaguin una explotació laboral pròpia de segle XIX.

La tecnologia no pot ser utilitzada per a precarizar més les condicions laborals, i CCOO de Catalunya vigilarà per governar la digitalització i l’ús dels algoritmes des d’una perspectiva social i democràtica, obligant a les empreses de plataformes digitals que compleixin la llei i que apliquin els convenis sectorials corresponents a fi d’oferir a les treballadores de neteja i cures condicions laborals dignes.