CCOO denuncia la deshumanització del fenomen migratori a les declaracions de la presidenta de la Comissió Europea

Des de CCOO de Catalunya volem denunciar que tota la carta de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, sobre el Pacte europeu de migracions i asil, emana eurocentrisme, autocomplaença, deshumanització i una visió del fet migratori des del punt de vista securitari, utilitarista i, en cap cas, com a objecte de drets.

Sembla que darrere del concepte migració no hi hagi persones, sinó que només es tracti d’una amenaça, d’un risc, que cal protegir-se, s’ha de prevenir i, si cal, eliminar.

És preocupant que la recent reelegida presidenta de la CE per als propers cinc anys defensi com ho fa un pacte europeu de migració i asil, que ni és un pacte, ja que no és fruit de cap acord, ni l’objecte és abordar la migració i l’asil, sinó com protegir la UE davant l’arribada de persones migrants. És cínic parlar de l’esperit de solidaritat del pacte quan aquest suport no és cap a les persones migrants, sinó cap als estats membres perquè “no es quedin sols davant la pressió migratòria”.

Al llarg de la missiva, es transmet la idea de migració com a amenaça per a la UE, i de la necessitat de protecció dels estats, als quals posa la Comissió Europea a la seva disposició per acompanyar-los davant del risc de la migració. Aquest suport es materialitza en diversos fons, que han augmentat en 3.600 milions d’euros, per a l’aplicació del pacte i en un instrument de gestió de visats i fronteres.

D’altra banda, es lloen les bondats dels acords amb països tercers, suposadament “segurs” del nord d’Àfrica, deixant clar que han de respectar els interessos clau europeus. Von der Leyen reitera el manteniment de la cooperació amb Líbia, fins i tot sabent la vulneració de drets humans que es produeixen, l’existència de màfies que trafiquen amb migrants, la detenció de dones i nens…

Els objectius de la UE en matèria de migracions són: abordar les causes de la migració irregular, la gestió de fronteres i la fi del trànsit de migrants, així com la promoció de vies segures i legals. De nou les bones paraules tenen trampa, la lluita contra les màfies realment no se centra a protegir les persones migrants dels abusos, sinó a protegir fronteres, i no és menor l’increment de pressupost de Frontex, l’agència europea de protecció de fronteres. “Garantir vies segures i legals” pretén evitar la migració irregular, per, a continuació, afirmar que també “és necessari per al futur dels nostres mercats de treball i el creixement de la nostra economia”. Així doncs, utilitarisme de la migració per a benefici de la UE, el concepte de migrants d’un sol ús. El lloat Fons de Talent és un exemple més de com Europa descapitalitza talent als països d’origen per a benefici propi.

Per acabar, la presidenta de la CE planteja l’interès d’avançar en iniciatives de gestió de migracions i asil lluny de les fronteres externes de la UE. La nefasta experiència de les deportacions de migrants de Gran Bretanya a Ruanda hauria de servir com a exemple de la vulneració de drets fonamentals que suposa externalitzar la gestió migratòria i d’asil, fins i tot cap a països tercers que interessadament la UE pugui considerar “segurs”.

Des de CCOO denunciem la política migratòria i d’asil de la UE i els seus estats membres, que contradiu els principis fundacionals de la Unió Europea, els drets humans, la Carta Social Europea, el principi d’igualtat de tracte i de no discriminació, entre una altra normativa internacional, així com la deshumanització de les polítiques i la narrativa entorn del fenomen de la migració i la manca de referència als drets de què han de ser objecte les persones que decideixen migrar per raons econòmiques o per salvar la seva vida.