CCOO de Catalunya exigeix dotació pressupostària i recursos per al sistema de formació i qualificació professional per satisfer les necessitats formatives de les persones treballadores, la qualitat dels serveis i l’estabilitat dels seus professionals

La reunió de la primera Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya convocada pel nou govern, permet situar els reptes pendents i reclamar els recursos necessaris per donar estabilitat i recorregut a la formació professional a Catalunya.

Avui s’ha celebrat la primera Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonés. En el seu transcurs s’ha posat de relleu la feina de concertació realitzada els darrers mesos, amb l’aprovació de la memòria, documents de bases i altres elements del Pla de treball. Des de CCOO de Catalunya valorem aquesta feina en la qual hem participat activament, però hem explicat que, tot i la importància de l’elaboració teòrica, calen recursos específics per fer front als reptes pendents. Un d’ells sens dubte és l’abandonament escolar. Hi té a veure, i molt, el fet que enguany, a 10.000 alumnes no se’ls ha facilitat l’accés a la plaça d’FP a la qual s’havien preinscrit. Ajustar el nombre de places a les necessitats del teixit productiu i a les expectatives de l’alumnat, requereix de més prospectiva i de més orientació a l’alumnat, però, en primer lloc, de més recursos per a la formació, en els quals encara som deficitaris respecte d’Europa.

El repte de l’orientació, de la formació i de l’acreditació de competències passa també pels recursos que es dediquen als professionals del sistema, i per la qualitat i l’estabilitat del seu treball. Quan més necessitat hi ha de polítiques d’ocupació per fer front als estralls de les dues darreres crisis i per acompanyar el canvi del teixit productiu, ens trobem amb 150 treballadors i treballadores de Barcelona Activa que afronten un acomiadament immediat. En paraules del secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, “en un país amb un atur estructural de dos dígits, si això no passa per la contractació d’aquestes persones que són necessàries, alguna cosa s’està perdent”. L’eficiència del sistema es fonamenta en la concertació però ha de comptar amb els recursos necessaris, començant per l’estabilitat dels seus professionals. Des de CCOO de Catalunya demanem que es realitzi un veritable mapa de recursos i que, mitjançant la Comissió Rectora, es pugui incidir en la distribució pressupostària per a la formació professional tant en l’àmbit de la formació inicial com en el de la formació per a l’ocupació.

“En un país amb un atur estructural de dos dígits, si això no passa per la contractació d’aquestes persones que són necessàries, alguna cosa s’està perdent”

Javier Pacheco

Valorant el treball realitzat, des de CCOO de Catalunya exigim que el sistema de formació i qualificació professional de Catalunya i el seu màxim òrgan rector incideixin en les polítiques que necessiten amb urgència les persones treballadores. Les inversions que es realitzaran els propers dos anys són una bona oportunitat per transformar el teixit productiu, però també per superar dèficits insuportables com l’atur juvenil, la pobresa laboral o la manca de productivitat. És aquí on el sistema de formació i qualificació professional i la seva Comissió Rectora hauran de demostrar que són capaços de passar de la teoria a la pràctica.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 23 de juliol de 2021