CCOO de Catalunya, en el marc de de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, demana als partits que concorren a les eleccions europees que prioritzin les necessitats socials i econòmiques de la ciutadania i treballin per establir un sistema fiscal europeu just

CCOO de Catalunya, des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària, de la qual és membre, volem alertar de la importància de les eleccions al Parlament del proper 9 de juny. Tal com vam analitzar en la Jornada Ciutadana organitzada per la Plataforma el passat 16 de maig sobre “Noves idees per a una fiscalitat europea justa”, en els propers mesos aflorarà al debat europeu les noves regles d’austeritat fiscal que afectaran com sempre els més vulnerables de la nostra societat. D’acord amb les conclusions del recent Global Tax Evasion Report de l’EU Tax Observatory es posa de manifest que, si bé ha millorat l’intercanvi d’informació fiscal entre països, encara queda molt camí per recórrer atès que bona part del beneficis empresarials encara eludeixen la seva tributació i van cap a paradisos fiscals. És imprescindible la creació d’una autoritat fiscal europea forta que garanteixi de manera efectiva la transparència dels beneficis empresarials país per país i que imposi un mínim de tributació real de les empreses del 21 %. D’altra banda, cal evitar al mateix temps que les desigualtats socials no només deixin de créixer, sinó que es redueixin. No és socialment sostenible que l’1 % més ric tingui el 50 % de la riquesa. Per aquest motiu donem suport a la iniciativa ciutadana europea Tax the Rich. Volem que es posi en marxa un impost sobre les grans fortunes del 2 % destinat a reforçar la lluita contra la pobresa, les desigualtats econòmiques i socials, i que generi recursos addicionals que permetin finançar mesures urgents per combatre el canvi climàtic. Per això necessitem un milió de firmes de la ciutadania a Europa per demanar a la Comissió que introdueixi un impost europeu sobre les grans fortunes. Us demanem que hi doneu suport per contribuir a una Europa més justa i solidària!

Davant d’aquests reptes oferim a la ciutadania l’oportunitat d’informar-se bé abans de votar per prendre consciència de les mesures fiscals que ofereixen les diferents candidatures que hi concorren. Per aquest motiu hem elaborat una explicació comparativa dels programes electorals sobre cadascuna de les mesures fiscals, que us adjuntem. Per respondre als desafiaments actuals i per accelerar de manera eficaç la lluita contra el canvi climàtic i les desigualtats, cal reorientar radicalment l’acció de la Unió Europea cap una transició ecològica, social i justa, que no deixi ningú enrere.