CCOO de Catalunya considera inacceptable l’avantprojecte de Llei estatal de l’habitatge perquè no garanteix ni el dret ni l’accés real a un habitatge digne i adequat

Després de conèixer el text de l’avantprojecte del Govern de l’Estat, CCOO de Catalunya considera que aquest només es queda en un pas en la bona direcció, però que és insuficient, de difícil aplicació i que no té contingut eficaç per garantir de manera efectiva el dret i l’accés a un habitatge digne, adequat i assequible per a la classe treballadora.

Des de CCOO considerem que aquest avantprojecte de Llei, encara que planteja alguns avenços parcials, les mesures plantejades no representen un canvi estructural ni més protecció a la major part de la població i, es queden molt lluny d’aquelles incloses en el projecte de llei per garantir el dret a l’habitatge, registrat el 30 de setembre passat al Congrés dels Diputats, per la iniciativa impulsada en conjunt amb la PAH i altres organitzacions socials que defensen el dret a l’habitatge.

Considerem inacceptable que no s’hi incloguin aspectes clau com la prohibició dels desnonaments de llars vulnerables sense alternativa habitacional, l’obligació als grans propietaris a oferir lloguers socials o la mobilització dels habitatges buits en lloc de desgravacions amb caràcter regressiu, entre altres.

Destaca també en el text, la manca d’una voluntat política veritable i valenta per crear un gran parc públic d’habitatge i una intervenció directa a través del control de preus, sota un índex de preus que consideri el sobreesforç que fan les famílies per les despeses destinades a l’habitatge i que consideri els salaris de la població, no només les referències del mercat. Cal establir màxims a les zones tensades. I, les zones tensades han de ser declarades de manera obligatòria.

Des de CCOO, considerem que no es donarà solució al greu problema d’habitatge que vivim cada dia les treballadores i els treballadors d’aquest país, si no es planteja modificar les condicions estructurals del mercat actual, i si no es dona prioritat a la funció social de l’habitatge i al benestar de les persones, abans que no pas a la seguretat jurídica dels rendistes.

Reclamem el suport a la proposta de Llei presentada per la iniciativa pel dret a l’habitatge. Demanem destinar un pressupost suficient per crear un parc d’habitatge públic de lloguer que no es pugui desqualificar. Insistim que es mantingui la vigència de la llei catalana de regulació de preus 11/2020. Exigim una llei amb garanties i protecció per a un dret que és fonamental per al sosteniment, el desenvolupament i la reproducció de la vida de la gent que sosté el sistema, és el just.