150.000 aspirants en tot l’Estat es presentaran el pròxim 12 de setembre a l’examen de les oposicions en Correos pactades per CCOO per obtenir una de les 3.421 ocupacions fixes, 698 a la província de Barcelona

El diumenge 12 de setembre a les 10.00 i a les 14.30 hores del matí, s’iniciaran els exàmens per als llocs d’agent/repartiment i atenció al client de Correos, respectivament.

CCOO, sindicat majoritari en Correus, recorda que aquesta convocatòria de 3.421 ocupacions s’emmarca en l’Acord pluriannual 2018-2020 subscrit pel sindicat al desembre del 2018, després d’un prolongat procés de mobilització.

Segons CCOO, en els últims anys el president de Correos ha impulsat un pla de desballestament que en matèria d’ocupació ha afeblit l’estructura de distribució, de les oficines i de la xarxa rural de Correos a tot l’Estat. La continuada supressió de plantilla, de serveis en oficines i repartiment, així com la modificació/reducció d’horaris d’atenció a la ciutadania, inclòs els dissabtes, ha estat la seva manera de fer, continuant amb la precarietat en aquest procés a causa del nombre elevat de places a temps parcial -gairebé el 75 % de places a atenció al client i 50 % a agent classificació-.

Per a CCOO, en definitiva, l’ocupació ha de ser matèria central per al Pla estratègic que Correos no vol negociar, sinó imposar. Pla que està implementant sense comptar amb les propostes de CCOO i UGT per superar models de gestió passats, basats en la retallada, i situar l’empresa com a element de competitivitat i valor afegit, imprescindible per aconseguir els objectius de servei públic i d’expansió empresarial que ha d’orientar el futur immediat de Correos.

Diumenge vinent 12 de setembre, 150.000 aspirants en tota Espanya intentaran aconseguir una de les 3.421 ocupacions fixes ofertes per treballar a Correos, una de les majors convocatòries d’ocupació estatal a l’empresa, l’última dècada. Aquí a Catalunya es presenten més de 10 mil aspirants per un total de 840 places a totes les províncies.

En aquesta convocatòria es realitzarà una prova per als llocs d’agent/repartiment (2.356 i 505 llocs, respectivament) i una altra per atenció al client (520 llocs oferts), queden 40 places destinades al foment d’ocupació de persones amb discapacitat a fi de desenvolupar mesures d’ocupació que contribueixin a la integració d’aquestes persones. L’examen es realitzarà de manera simultània a 32 localitats i 130 seus. A Barcelona serà a la Fira de l’Hospitalet (carrer Ciències i carrer Botànica), on es presentaran els candidats de totes les províncies de Catalunya. La prova de repartiment/agent començarà a les 10 del matí (9 hores a Canàries), la crida dels aspirants començarà a les 8.30 (7.30 hores a Canàries). La prova d’atenció al client començarà a les 14.30 hores i la crida a les 13.15 (una hora abans a Canàries).

CCOO valora positivament aquesta convocatòria de consolidació d’ocupació fixa, fruit de l’Acord CCOO – Correos 2018-2020 i en el marc del Pla d’estabilització, encara que li recorda a l’empresa que la pèrdua d’ocupació en els últims tres anys és molt major que l’oferta publicada, fruit de les retallades i el desmantellament que el seu president Juan Manuel Serrano està duent a terme a la companyia, a més de seguir amb la precarització de l’ocupació amb la convocatòria que inclou un número molt elevat de places a temps parcial, gairebé el 50 % de les places ofertes a agent i el 75 % a atenció al client.

Segons CCOO, en els últims anys el president de Correos ha impulsat un pla de desballestament que en matèria d’ocupació ha afeblit l’estructura de distribució, de les oficines i de la xarxa rural de Correos a tot l’Estat, mitjançant la continuada supressió de plantilla, reestructuracions organitzatives fusionant o suprimint estructures (sense mesurar l’impacte), tancament d’oficines els dissabtes, així com la modificació/reducció d’horaris en general que suposa un greuge tant per als treballadors i treballadores amb un augment de les càrregues de treball en ocasions inassumibles, com per a la ciutadania, cosa que comporta una clara pèrdua de la qualitat de la prestació del servei postal públic. Les dades són demolidores, CCOO denuncia el tancament de més de 240 punts d’atenció de Correos entre serveis rurals, oficines i unitats de repartiment des de l’arribada de Juan Manuel Serrano a la presidència de Correos amb l’objectiu d’estalviar costos, cosa que comporta aquests tancaments, la retallada de milers de llocs de treball en tot l’estat únicament entre l’any 2019 i 2020. A Barcelona els centres de repartiment tancats, entre altres, són Tiana, la Pobla de Claramunt, Collbató, St. Cebrià de Vallalta, Monistrol de Montserrat i d’oficines tancades com per exemple: Suc1 de Barcelona, Suc36 de Barcelona, Suc1 Montcada i Reixac, Suc1 Sant Feliu Ll., Suc1 Barbera del Vallès, etcètera.

Si bé és cert que amb aquesta convocatòria d’ocupació fixa es redueix un percentatge de l’elevada taxa de temporalitat, cosa que millora la vida de gairebé 3.400 treballadors i treballadores per la tranquil·litat i seguretat de tenir un lloc fix de qualitat, no s’arriben a cobrir els llocs estructurals que l’empresa ha anat suprimint, ni s’aconsegueix reforçar el servei postal públic prestat a la ciutadania, ja que la consolidació únicament transforma llocs temporals que ja estaven sent coberts per aquests mateixos treballadors i treballadores que ara passen a ser fixos.

CCOO, sindicat majoritari a Correos, considera totalment necessari enfortir l’empresa postal pública en el seu vessant social, públic, a més de competitiu i sostenible, garantint la vertebració efectiva del territori i convertint-se en un agent per al desenvolupament econòmic a través de les següents mesures que continua exigint mitjançant la mobilització i la unitat d’acció amb UGT amb una negociació real d’un pla estratègic que permeti diversificar (paqueteria, e-commerce, i cerca de noves vetes de negoci com a prestadors d’un servei públic…), augmentar ingressos, continuar la internacionalització de manera efectiva i ordenada, establir un nou marc actualitzat de relacions laborals -que reculli increment salarial, un nou pla d’ocupació pluriennal i millora i regulació de les condicions laborals, a més de garantir el finançament del servei postal públic a través de la millora de la regulació del finançament i de l’actualització a l’alça de la insuficient quantia de 128 milions d’euros aprovada pel Govern en Consell de Ministres per al Pla de prestació del servei postal universal, quantitat molt inferior a la necessària, s’ha produït una retallada de prop de 100 milions d’euros. Lamentablement els governs de torn no acaben de donar estabilitat al finançament del servei postal públic, adjudicant-li el finançament segons les necessitats polítiques de l’Executiu del moment en els pressupostos generals, sense tenir en compte la necessitat i l’obligació legal de prestar un servei públic de qualitat a tota la ciutadania els cinc dies a la setmana, independentment del seu lloc de residència.

Per a CCOO, en definitiva, l’ocupació ha de ser matèria central per al Pla estratègic que Correos no vol negociar, sinó imposar, sense comptar amb les propostes de CCOO i UGT per superar models de gestió passats, basats en la retallada, i que permeti ressituar l’empresa com a element de competitivitat, sostenibilitat i valor afegit, imprescindible per aconseguir els objectius de servei públic i d’expansió empresarial que ha d’orientar el futur immediat de Correos com a agent de desenvolupament econòmic i social del país.

El diumenge 12 de setembre els delegats i delegades de CCOO podrem atendre els mitjans de comunicació al carrer de les Ciències de la Fira de l’Hospitalet.