Lamentem la falta de consens en la Comissió de Seguiment del Diàleg Social per part de les patronals per no acceptar la clàusula de manteniment de l'ocupació

CCOO exigeix al Govern de la Generalitat que aprovi urgentment les mesures anunciades d'ajudes a persones treballadores en ERTO, autònoms i empreses


Foto En la reunió del dilluns del Consell de Diàleg Social de Catalunya es van presentar un paquet de 750 milions d’euros per a aquest primer trimestre de l’any d’ajuts que té 5 eixos: 280 milions d’euros per a persones autònomes; 208 milions d’euros per a empreses de menys de 50 persones treballadores amb el compromís del manteniment de l’ocupació; 105 milions d’euros per a treballadors i treballadores en situació d’ERTO; 25 milions d’euros per a la formació de treballadors en ERTO que podria afectar a uns 10.000 treballadors i treballadores dels sectors més afectats per les restriccions,  i un últim paquet de 132 milions d’euros per a ajuts per als sectors més castigats per les limitacions i impediment d’activitats derivades de les restriccions sanitàries.

Malauradament ha estat impossible tancar un acord per la negativa de les patronals Foment del Treball i Pimec d’acceptar una clàusula de manteniment de l’ocupació fins a finals del 2021 o fins i tot se’ls va proposar finals d’octubre, per a les empreses que rebin els ajuts de la partida de 208 milions per al manteniment del teixit productiu.

CCOO de Catalunya considera inacceptable que no hi hagi aquest compromís per part de les patronals, quan l’ajuda es dirigeix a empreses amb ERTO i que en tot cas pot significar dos mesos més de compromís d’ocupació dels que ja han de complir per la normativa estatal, quan poden rebre fins a 30.000 euros addicionals de la Generalitat.

I per altra banda, les patronals també volen que l’ajuda dels 2.000 euros per treballador o treballadora en ERTO fins al màxim de 30.000 euros per empresa, en cas d’incompliment de la clàusula d’ocupació es retornin únicament les ajudes de les persones treballadores acomiadades i, per tant, que es financi amb recursos públics de la Generalitat de Catalunya les possibles reestructuracions i acomiadaments de les empreses, quan l’objecte d’aquesta partida concreta d’ajudes és el manteniment de l’ocupació a diferència de la resta d’ajudes a sectors amb limitacions o impediment d’activitat.

Per primera vegada, tal i com insistentment hem reclamat, hi ha una partida de 105 milions d’euros, d’ajudes a persones treballadores en ERTO actiu. Aquesta ajuda tindrà com a criteris generals a determinar definitivament en el si de la comissió de seguiment un import mínim de 600 euros, criteris d’accés en funció de les seves retribucions i es determinarà la quantitat final a percebre en funció de l’import corresponent a la prestació d’atur i el temps en situació d’ ERTO per part dels treballadors i treballadores segons trams de fins a tres mesos, de tres a sis mesos i de més de sis mesos.

CCOO exigeix al Govern de la Generalitat que aprovi urgentment les mesures anunciades en el proper consell de govern, tot i la falta d’acord amb les patronals. Cal que es mobilitzin tots els recursos disponibles al més aviat possible i amb el seguiment del consell del diàleg social.

28/01/2021

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.