La Federació de Construcció i Serveis de CCOO de Catalunya constitueix l’Àmbit de Treballadores de la Llar i les Cures

Amb aquesta decisió, el sindicat vol reforçar la seva capacitat d’incidència per donar resposta a les demandes de les treballadores del sector

Demà dissabte 17 d’octubre, a les 17 h, tindrà lloc a la seu de CCOO de Catalunya, a la Via Laietana, 16, de Barcelona, la constitució de l’Àmbit de Treballadores de la Llar i les Cures de CCOO de Catalunya.

A l’assemblea, que tindrà un caràcter semipresencial per garantir les mesures de seguretat de prevenció dels contagis de la COVID-19, hi estan convocades les més de 200 treballadores de la llar i les cures afiliades al sindicat i servirà per ratificar la nova responsable d’àmbit i per fixar les línies de treball del sindicat per dignificar aquest sector.

En el marc de l’assemblea es farà un recull de les activitats realitzades fins ara i es presentarà el nou Servei d’Assessorament de Treballadores de la Llar (SAT-Llar) del sindicat, que amplia el punt d’atenció que fins ara oferia el Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) del sindicat adreçat a treballadores de la llar estrangeres. A partir d’ara, a més de l’atenció que ja es feia a Barcelona en matèria d’estrangeria setmanalment a la seu del CITE, hi haurà dos nous punts d’atenció sobre aspectes laborals i socials ubicats a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat.

Les línies de treball de l’àmbit, que es presentaran a l’assemblea a consideració de les treballadores afilades, continuaran la feina feta fins ara des de la federació, amb el suport del CITE, i buscaran donar una major visibilitat del sector, potenciaran l’organització de les treballadores en el si del sindicat i l’establiment de xarxes transversals de treball amb les entitats que agrupen dones immigrades treballadores de la llar, i finalment, cercaran promoure una major sensibilitat i implicació social sobre la necessitat de dignificar les condicions laborals del sector.

En aquest sentit, una de les reivindicacions que el sindicat té la intenció de potenciar els propers mesos, a través del seu nou Àmbit de Treballadores de la Llar i les Cures, és la demanda al Govern de l’Estat de la ratificació de manera urgent del Conveni 189 de l’OIT sobre el treball digne de les treballadores i treballadors domèstics. La ratificació d’aquest conveni -que està recollit en el programa electoral de les forces que conformen l’Executiu i té el suport d’un nombre important de forces polítiques, sindicals i socials- permetria obrir el camí a l’equiparació de les condicions laborals de les treballadores de la llar a les dels treballadors i treballadores del Règim General de la Seguretat Social. Cal recordar que actualment les treballadores de la llar estan excloses de la prestació d’atur i de la Llei de prevenció de riscos laborals, entre altres discriminacions.

A l’assemblea hi haurà intervencions de Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya; Toni Mora, secretari de Política Territorial, Acció Social, Barcelonès i Migracions; Aurora Huerga, secretària general de la Federació de Construcció i Serveis; Carles Bertran, director del CITE, i Fany Galeas, la nova responsable de l’Àmbit de Treballadores de la Llar i les Cures de CCOO de Catalunya.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 16 d’octubre de 2020