CCOO de Catalunya exigeix a la Generalitat la publicació immediata de la convocatòria per sol·licitar els ajuts per pagar el lloguer de l’habitatge habitual

Dilació de la convocatòria

El passat 9 d’abril es va publicar l’Ordre TMA/336/2020 per la qual s’incorpora de forma immediata el nou Programa d’ajudes per a contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social de la COVID-19 en els lloguers d’habitatge habitual, amb l’objecte  d’ajudar al lloguer, mitjançant adjudicació directa, a les persones arrendatàries d’habitatge habitual que, com a conseqüència de l’impacte econòmic i social del coronavirus tinguin problemes transitoris per atendre el pagament parcial o total del lloguer.

En aquesta ordre s’especifica, a l’article 2.3, que l’ajuda haurà de ser sol·licitada per la persona arrendatària a la comunitat autònoma, i que són les comunitats autònomes les que concretaran el termini i forma de presentació de sol·licituds, mitjançant resolució o acord, que serà objecte de publicitat, al més aviat possible.

Davant la urgència de milers de famílies que no poden fer front a el pagament del lloguer, des de CCOO de Catalunya advertim que demorar o escatimar recursos provocarà que, un cop més, s’arribi tard. Donar la protecció social en aquest moment és crucial per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la classe treballadora, i per evitar la seva caiguda a la pobresa severa.

Demanem a la Generalitat de Catalunya la publicació immediata de la convocatòria per sol·licitar les ajudes previstes, sense esperar la posada en funcionament dels ajuts transitoris de finançament, anomenats microcrèdits. També exigim que aquestes ajudes comptin amb un procediment de concessió i pagament àgil, que siguin de la màxima quantia i que siguin compatibles amb qualsevol altre ajut al lloguer que percebés la persona arrendatària, fins i tot si fos amb càrrec al mateix Plan estatal de vivienda 2018-2021, com estableix l’article 2.7 de l’Ordre TMA/336/2020.

Des de CCOO exigim també a la Generalitat de Catalunya la convocatòria immediata del Consell Assessor de l’Habitatge de Catalunya per explicar els motius de la dilació en la convocatòria i poder compartir entre tots els agents socials mesures per erradicar la greu situació. El diàleg social també ha de fer-se realitat en la defensa del dret bàsic de ciutadania, el dret a un habitatge digne.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 8 de maig de 2020