ERTO/ERTE – Expedient de regulació temporal d’ocupació per força major

Legalment l’expedient de suspensió de contractes per força major es regula en l’article 47 de l’Estatut dels treballadors i en el Reial decret 1483/2012, de 29 d’octubre.

El Reial decret llei 8/2020 ha fet esmenes per agilitar els tràmits. L’article 22 estableix què s’entén per força major.

Cal tenir en compte que:

– No és un acomiadament.
– El contracte de treball està suspès. No es té cap obligació de treballar i l’empresa no paga la nòmina.
– Es percep la prestació per desocupació i, d’acord amb la representació dels treballadors i treballadores, l’empresa pot complementar aquesta prestació.

Què cal saber?

– L’empresa ha de presentar una sol·licitud a l’autoritat laboral competent per suspendre els contractes de treball de tota o d’una part de la plantilla.

– L’empresa ha de comunicar als treballadors i treballadores que presentarà la sol·licitud.

– L’empresa ha de presentar una memòria en la qual expliqui la necessitat de fer aquesta sol·licitud. També se n’ha de donar una còpia a la representació legal dels treballadors i treballadores.

– L’autoritat laboral pot reclamar un informe de la Inspecció de Treball.

– La decisió de suspendre els contractes de treball s’ha de resoldre en el termini de 5 dies i l’empresa ha de comunicar-ho a la representació dels treballadors i treballadores i a l’autoritat laboral.

– La presentació de la sol·licitud no implica que l’empresa informi el treballador o treballadora que està a l’atur. L’empresa ha de seguir pagant els salaris fins que es resolgui l’expedient.

– El fet de comunicar-ho no significa que ja es cobri l’atur.

– L’empresa ha de justificar per què està en situació de força major i la necessitat de suspendre els contractes de treball.

– La representació legal dels treballadors i treballadores també hi pot fer al·legacions. És un mecanisme de prevenció i denúncia d’abusos empresarials.

– Un cop aprovat l’expedient, els treballadors i treballadores rebran la prestació per desocupació, inclosa la quota proporcional de les pagues extres.

L’ERTO DE FORÇA MAJOR NO REQUEREIX NEGOCIACIÓ AMB LA REPRESENTACIÓ LEGAL DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES, PERÒ ES TENEN MÉS GARANTIES SI HI HA REPRESENTACIÓ LEGAL O SINDICAL A L’EMPRESA

Què no s’ha d’oblidar?

1. Es pot cobrar la prestació d’atur encara que no es tingui el període mínim de cotització.
2. Un cop finalitzat l’expedient, la prestació per desocupació no comptarà per a prestacions posteriors.
3. Encara que es tingui un contracte temporal, l’empresa ha de suspendre el contracte d’ocupació.
4. Si s’extingeix el contracte de treball amb l’excusa de la COVID-19 no és una raó justa i l’acomiadament es pot reclamar judicialment.
5. No es poden imposar les vacances de manera unilateral.
6. Si l’autoritat laboral no aprova la sol·licitud, l’empresa ha de pagar la nòmina.

Podeu descarregar-vos i compartir la infografia sobre els expedients de suspensió de contractes per força major en aquest enllaç

PER OBTENIR MÉS INFORMACIÓ
933 100 000

https://consulta.ccoo.cat

Ara més que mai, afilia’t!