Jugar-se la vida per 394,88 euros al mes

CCOO denuncia la precarietat en el sector de menjar ràpid


Foto Velocitat i precarietat són dos termes que caracteritzen el treball en el sector de menjar ràpid. En un sector on el contracte mitjà és de 16 hores per les quals es perceben 394,88 euros al mes, córrer és una condició per guanyar diners.

"Fast & Precarious. A tot risc" és el lema de la campanya que ha desenvolupat CCOO de Serveis per denunciar la situació de les plantilles dels restaurants de menjar ràpid.

Falta de seguretat
El personal de repartiment està obligat a realitzar un mínim de comandes per hora, la qual cosa els obliga a córrer amb uns equips de protecció poc adequats, molts fins i tot compartits. Alguns porten el GPS al braç i han de mirar-ho sense parar de circular. A més, aquest personal està obligat a treballar siguin quines siguin les condicions meteorològiques.

Estrès, ansietat
El ritme de treball és molt alt, falta personal i han de treballar a gran velocitat (característica inherent al sector). L’estrès i l’ansietat que aquesta mala organització del treball suposa, fa que els i les treballadores s’exposin més als riscos. Accidents de trànsit, relliscades, talls, cremades...

Contractes porqueria i salaris de misèria
El contracte tipus en el sector és temporal a temps parcial, de molt poques hores, als quals s’afegeixen hores complementàries que no es consoliden en contracte. Aquest recurs de les hores complementàries s’utilitza de forma excessiva i amb una flexibilitat total en benefici de l’empresa. Això es tradueix en grans taxes de rotació als centres de treball i inestabilitat i inseguretat laboral i econòmica per a les plantilles.

El sector de menjar ràpid es caracteritza per una gran rotació del personal, però que estiguin poc temps en el lloc de treball, encara que sigui voluntàriament, no justifica ni que siguin treballadors i treballadores pobres, ni que les empreses s’apropiïn del seu temps, ni que es juguin la vida.

Manifest i material de campanya: https://www.ccoo-servicios.es/comidarapida/html/46245.html

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de novembre de 2019
11/11/2019

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.