15 de maig, Dia Internacional de les Famílies

CCOO de Catalunya exigeix a les administracions una política social de suport a les famílies en risc d'exclusió


El 15 de maig és el Dia Internacional de les Famílies. L’Assemblea General de les Nacions Unides, en la seva resolució 47/237 del 20 de setembre del 1993, proclamava el 15 de maig de tots els anys com a Dia Internacional de les Famílies.

La proclamació de les Nacions Unides no pretén la repetició anual d’actes simbòlics, sinó exigir als governs una política mantinguda en prioritzar el benestar social de les famílies, en combatre la pobresa i l’exclusió, i per la dignitat de les persones que componen les famílies en les seves diversitats.

A Catalunya, la taxa de pobresa segons AROPE està en el 23,8 %.
- El 49,7 % de les famílies catalanes declaren tenir dificultats per arribar a final de mes; pateixen privacions en el menjar, en la roba i en el temps d’oci.
- El 29,7 % de les famílies no poden fer vacances durant tot l’any.
- El 31,9 % no poden assumir despeses imprevistes.
- El 43,4 % pateix alguna mena de privació material.
- El 7 % de les famílies tenen dificultat en els pagaments dels subministraments.
- El 53 % de les famílies catalanes monoparentals -el 80 % són dones amb fills a càrrec- estan en risc o en situació d’exclusió.
- El 27 % dels nens i nenes catalanes viuen en situació de pobresa.
- La llista d’espera a Catalunya de persones amb dependència per accedir a una plaça de residència és la més alta a Espanya; una llista d’espera de més de 74.000 persones, que afecta el dret de la gent gran a una atenció de qualitat i una vellesa digna i activa.

El deteriorament de les condicions de vida i socials de les famílies catalanes és conseqüència de les retallades socials i de la manca de política que prioritzi el benestar i la dignitat de les persones i de les famílies en totes les seves diversitats.

Lamentablement, vivim a Catalunya una paràlisi en política social i una congelació des de fa més de 3 anys de tots els òrgans de participació sobre qüestions que afecten el benestar social, les famílies i la infància, des del Consell General de Serveis Socials fins a l’Observatori de les Famílies.

Des de CCOO aprofitem, una vegada més, el Dia Internacional de les Famílies per tornar a exigir a la Generalitat una política social a favor de les famílies en risc d’exclusió, complir amb la Llei de la renda garantida de ciutadania, la convocatòria dels òrgans de participació en l’àmbit d’afers socials, famílies i infància, i obrir la taula de diàleg amb els agents socials per avançar en la Catalunya social i de benestar.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 15 de maig de 2019
15/05/2019

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.