Preestrena a CCOO de la pel·lícula ‘Come, duerme, muere’

Nominada per Suècia a la millor pel·lícula en llengua no anglesa als Oscar 2013

El Foro por la Cultura de la Fundación 1º de Mayo ha organitzat, en col·laboració amb Aquelarre, la preestrena de la pel·lícula Come, duerme, muere, que s’estrenarà a Espanya, en sales comercials, el proper 25 d’octubre. Està prevista la seva exhibició per la Xarxa Cultural de CCOO a Madrid, Barcelona, València, Badajoz i Granada.

La projecció de la preestrena a Barcelona, organtizada per la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, tindrà lloc el proper 23 d’octubre a les 20 hores a la sala d’actes de CCOO de Catalunya.

Come, duerme, muere, òpera prima guanyadora de la Setmana de la Crítica a Venècia, guanyadora del Festival de Cinema Europeu de Sevilla, nominada per Suècia a la millor pel·lícula en llengua no anglesa als Oscar 2013 i millor directora i millor pel·lícula en els premis del cinema suec.

Sinopsi

Rasa, jove, llenguallarga i corpulenta, destil·la energia pels quatre costats. Capaç d’empaquetar més enciams que ningú en temps rècord a la fàbrica on treballa, aporta a la llar (ella i el seu pare, amb l’esquena lesionada) el seu sou i la seva desvergonyida alegria.

Quan el pare marxa a treballar a Noruega i les retallades la deixen a l’atur, Rasa no es queda quieta. El seu fort és l’acció i el moviment constant.

Encara que és sueca, el seu nom estranger (de Montenegro, d’on va venir en néixer) allunya els empresaris en el seu políticament correcte país. Rasa, però, no s’acovardeix. Amb resistència i empenta aixafa els obstacles abans que els obstacles l’aixafin a ella.

Opinió de la directora Gabriela Pichler

Vaig fer la pel·lícula per reflectir una situació molt comuna de Suècia l’any 2012. Així és la realitat actual del país, ara mateix. Em fa molt feliç que les veus dels personatges de la pel·lícula ressonin al Parlament i mostrin que l’atur és més que números i estadístiques.

Volia fer una pel·lícula sobre la gent que sempre vaig estimar, però algunes vegades em sentia avergonyida de pertànyer a ells.
Suècia té una difícil relació amb la seva pròpia imatge, que ha de coincidir amb el seu estatus de país d’ immigració i asil.
Desitjo ser part del procés de redefinició de la identitat nacional sueca. Algú com Rasa, intensa, treballadora, musulmana, i a qui no li importa gens el que els altres pensin d’ella, és un obvi desafiament a la manera com els suecs es van veure sempre a si mateixos.

La història de Rasa té molt a veure amb la seva pròpia identitat i la manera en com la gent la veu, però també juga en contra del cúmul d’experiència que tenen molts joves en l’actual crisi econòmica europea amb alt atur i cada vegada més gran contradicció amb la societat.

Però a més d’això volia desenvolupar, d’una manera una mica més personal, una història de pare i filla com jo mai vaig veure a la pantalla quan era jove.

La directora

Gabriela Pichler va estudiar cinema a l’Escola de Göteborg després de deixar una feina en una fàbrica de galetes.
Es nota que es mou a plaer en l’univers i els llocs descrits en la seva òpera prima, ja que es tracta del seu món.
Va néixer a la perifèria marginal d’Estocolm, en una família obrera d’origen bosnià i austríac.

Cambra a l’espatlla i molt atenta a la il·luminació, Gabriela se sent influïda pel cinema dels germans Dardenne, amb un interès especial cap a la redefinició de la identitat nacional sueca i les contradiccions existents en el si de la seva societat.

Intèrprets:

Nermina Lukac (Rasa), Milan Dragisic (Pare), Jonathan Lampinen (Nicki), Peter Falt (Peter), Ruzica Pichler (Rosi).

Fitxa tècnica:

Directora: Gabriela Pichler; guionista: Gabriela Pichler; fotografia: Johan Lundborg; editors: Gabriela Pichler i Johan Lundborg; disseny de so: Martin Hennel; càsting: Lotta Forsblad; vestuari: Sandra Woltersdorf; música: Andreas Svensson i Jonas Isaksson; productora: Xina Ahlander; productor executiu: Martin Persson. Una producció d’Anagram Film, Suècia; coproduïda per Ralf Ivarsson Film i Skane, Jessica Ask, Film i Vast, Gunnar Carlsson, Sveriges Television. En col·laboració amb Solid Entertainment, Piraya Film, Hinden. I el suport financer de The Swedish Film Institute, The Swedish Arts Grants Comitee.

ATA SOVA DO (Eat Sleep Die) (COME, DUERME, MUERE)
Suècia 2012.

La pel·lícula es projectarà en suec amb subtítols en castellà.
DRAMA-COMÈDIA

Durada: 104 minuts. 

Preestrena a Barcelona. Vegeu la invitació i el cartell