CCOO i UGT manifesten el seu desacord amb els requisits i les condicions del Pla de suport a l’ocupació que està implementant l’Ajuntament de Badalona

Pla finançat íntegrament per l’Àrea metropolitana de Barcelona: no hi han participat, en cap àmbit, cap dels dos sindicats majoritaris de la ciutat

CCOO i UGT no podem acceptar que les persones que treballaran a través del Pla de suport a l’ocupació de l’Ajuntament de Badalona, fonamentalment peonatge, cobrin un salari de 520 euros al mes, salari que està per sota del que els sindicats, juntament amb moltes altres organitzacions de la societat civil, reclamem, en la ILP per una renda garantida de ciutadania, que són 664 euros al mes. Aquest fet ens sembla una manera d’introduir subreptíciament les famoses minifeines (minijobs), que les patronals reclamen i que des del punt de vista sindical són frontalment rebutjades, perquè degraden l’ocupació, empobreixen treballadors i treballadores, i pressionen a la baixa els salaris.

En aquest sentit, ens remetem als acords subscrits entre l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis i els sindicats, en què es regulen els nivells salarials dels plans d’ocupació locals, que garanteixen unes retribucions dignes i d’acord amb la feina que es realitza.

A més, creiem que els processos de selecció del personal, sense cap control per part dels sindicats, no poden assegurar el rigor en la selecció ni la igualtat d’oportunitats, i obren les portes al clientelisme i al favoritisme.

Manifestem, així mateix, el nostre desacord al fet de posar un límit de tres anys d’empadronament a Badalona per poder-hi accedir, perquè en deixa fora treballadors i treballadores que cerquen les seves possibilitats de trobar feina justament amb la flexibilitat d’accedir al treball on aquest es pugui trobar. Aquesta mesura desincentiva la cerca d’ocupació més enllà del mateix municipi i estableix uns paràmetres molt propers al populisme.

CCOO i UGT seguim reclamant un pacte per l’ocupació, amb la participació del mateix Ajuntament, les patronals locals i els sindicats, tant per garantir la transparència en els processos com per apropar els treballadors i treballadores al mercat de treball real de la ciutat i debatre propostes i estratègies per incentivar el mercat de treball local.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 27 de maig de 2013