CCOO de Catalunya reclama la derogació de la reforma laboral per protegir el nivell d’ingressos de la classe treballadora

Valoració de les dades de l’IPC de maig del 2017

La inflació anual de l’IPC de maig se situa en l’1,9% a escala estatal i desaccelera el seu ritme de creixement, amb una pujada set dècimes inferior a la del mes anterior. Aquest menor increment de preus es dona per la caiguda estacional dels preus dels serveis turístics, un cop passada la Setmana Santa, i per la baixada dels preus dels carburants.

La inflació subjacent, és a dir, l’estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, cau dues dècimes respecte de l’abril i se situa en l’1,0%.

L’IPC mensual ha disminuït un 0,1% respecte de l’abril, malgrat que el maig acostuma a ser un mes inflacionari. Aquesta caiguda es deu a un efecte rebot quan a l’abril es va donar una inflació més acusada del que, en aquest mes, és habitual. Si bé han disminuït els preus dels serveis lligats al turisme i els més afectats pels preus dels carburants (transport), els béns de primera necessitat (aliments i begudes no alcohòliques, habitatge, vestit i calçat) han continuat la seva tendència inflacionista.

A Catalunya, l’IPC interanual se situa en el 2,1%, dues dècimes per sobre de l’indicador estatal. En termes interanuals, l’habitatge (increment del 4,6%) i el transport (3,7%) continuen essent els grups més inflacionaris, i destaca també l’increment de preus dels aliments i begudes no alcohòliques (1,3%), medicina (1,2%) i ensenyament (1,0%). Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya s’ha vist reduïda al mateix ritme que la taxa estatal (-0,1%).

L’IPCH espanyol cau sis dècimes respecte del mes anterior i se situa en el 2,0%, seguint per sobre de l’indicador de l’eurozona, que també disminueix, essent, en aquest cas, de l’1,4%.

CCOO considera que:

• Malgrat la desacceleració del ritme inflacionari, l’increment de preus dels béns primera necessitat (alimentació, habitatge, vestit i calçat…) continua perjudicant la ciutadania, especialment la que rep menys ingressos.

• L’evolució salarial per sota de la inflació continua generant pèrdua de poder adquisitiu, el que, en termes econòmics, suposa un empobriment del nivell de vida de la classe treballadora.

• La precarització del mercat de treball i, per tant, la manca de garantia d’ingressos laborals que permetin una vida digna, és resultat de la política laboral duta a terme, en especial, de la darrera reforma laboral.

• La congelació de les pensions no contributives i de l’índex de referència per a la sol•licituds d’ajuts de protecció social són formes de retallada encobertes. Les polítiques d’austeritat continuen presents i perjudicant, especialment, la població més vulnerable.

CCOO reclama:

• La derogació de la darrera reforma laboral com a via per a recuperar els drets laborals arrabassats que asseguren unes condicions de vida digna.

• Increments salarials als convenis col·lectius d’entre l’1,8% i el 3%, tal com el nostre sindicat està defensant en el marc negociador de l’Acord per a l’ocupació i la negociació col·lectiva (AENC).

• La urgent revisió de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), congelat des del 2011, i que està excloent moltes famílies del dret a rebre prestacions de protecció social.

• El compromís de l’Administració de l’Estat, en l’actual marc de negociació del Pacte de Toledo, en favor de la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social i d’unes pensions públiques de quantia suficient. Per tant, seguim reclamant la derogació de la darrera Llei sobre l’índex de revalorització de les pensions, fixat en el 0,25%.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 13 de juny de 2017