CCOO denuncia un any de col·lapse per a la cita prèvia del DNI

CCOO denuncia que, un any després que comencés el col·lapse, es manté la saturació del sistema de cita prèvia per a DNI i passaport. La situació és tan greu que una persona que vulgui renovar el seu document per viatjar per Setmana Santa tindrà dificultats per aconseguir cita prèvia a temps.

 

CCOO lamenta que la Direcció General de la Policia no hagi pres mesures eficaces per posar fi a aquesta situació, que produeix indefensió per a la ciutadania, que ha d’esperar més de dos mesos per a la renovació del DNI i més de mes i mig  per al passaport.

 

Per posar només alguns exemples, a Catalunya la cita per al DNI està ja a primers d’abril al Prat, Manresa, Castelldefels o Tortosa. S’acosta a la fi del mes de març a les oficines de Reus, Hospitalet, Vic o Granollers, i a Barcelona (plaça d’Espanya), Sant Feliu de Llobregat, Vilanova, Mataró, Sant Boi, Sant Cugat o Lleida la cita supera amb escreix la data de mitjan mes de març.

 

CCOO fa un any que demana una oferta d’ocupació pública excepcional per cobrir les més de 1.200 places vacants de personal funcionari no policial a la DGP, que suposaria gairebé duplicar l’ocupació actual a les oficines d’expedició de documentació. Fa mesos la Policia va sol·licitar a Hisenda la incorporació de 504 funcionaris i funcionàries, sense que s’hagi tornat a tenir notícies sobre aquest tema.

 

CCOO critica l’última idea dels gestors de la Policia d’augmentar les cites de 4 a 5 cada hora, una mesura que van anunciar al desembre i que es vol implantar a partir de finals del març vinent. Això redueix el temps que el personal públic dedica a cada document dels 15 als 12 minuts. Cada expedició requereix uns 10 minuts si tot va bé: el ciutadà arriba ràpid a la taula i no sorgeix cap problema. Però si li falta documentació, fotografia o no porta l’import de la taxa, el temps necessari és major, per no parlar dels casos complicats, que requeriran citar aquesta persona en un altre moment per poder ser atesa. Tot això en perjudici de la ciutadania, que seguirà sense rebre un servei públic de qualitat, per no parlar de la pèrdua de drets que suposa per al personal.

 

Aquestes circumstàncies estan aprofundint més en el deteriorament  d’aquest servei públic, un procés que sol portar al que l’Administració anomena externalizació del servei i que a CCOO traduïm com a privatització, alguna cosa que havia de ser impensable quan parlem del document que acredita la identitat davant l’Administració i que conté totes les nostres dades de filiació.

 

Finalment, CCOO afegeix que la mesura de permetre la renovació del DNI en els últims 6 mesos de vigència en lloc dels 90 dies actuals, recentment anunciada, i que solament serà efectiva per a residents a l’estranger i duplicats per deteriorament, extraviament o sostracció, s’ha explicat de manera confusa als mitjans de comunicació. Des de CCOO recordem que no s’augmenta en 6 mesos la vigència del DNI, sinó que es podrà renovar fins a sis mesos abans que caduqui.