El secretari general de CCOO de Catalunya denuncia que la pròrroga dels pressupostos suposarà més retallades injustes i significa un frau democràtic a la ciutadania

El Govern ha aprovat avui la pròrroga dels comptes renunciant a l’impost de successions

CCOO de Catalunya considera totalment inassumible el límit el dèficit del 1,58% imposat pel Govern central, perquè tindrà efectes dramàtics per als serveis públics i les persones. Però, al mateix temps, el sindicat denuncia que els límits pressupostaris tenen el seu origen en la reforma de la Constitució i la posterior Llei d’estabilitat pressupostària aprovada amb els vots de PP, PSOE i CiU i que prioritza el pagament del deute financer davant les polítiques adreçades a les persones.

Segons el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, “el Govern català hauria d’haver-se plantat davant del Govern de l’Estat i haver elaborat uns nous pressupostos prioritzant les polítiques per a la ciutadania, com les educatives, sanitàries o de serveis socials”. Gallego lamenta que el Govern hagi aprovat avui prorrogar els pressupostos “el que suposarà retallar més del que s’hauria de retallar i fer-ho de forma indiscriminada sense que puguin fer-se ampliacions de partides, tot i que puguin ser d’urgència. A més, això és qüestionable democràticament, ja que no s’han sotmès a debat polític ni social. És una decisió unilateral de l’Executiu”.

Per a CCOO, la Generalitat ha renunciat a l’obtenció d’ingressos addicionals fins el 2014. La immediata aplicació d’impostos com el de successions hauria suposat incrementar els ingressos actuals entre 400 i 500 milions d’euros, sense que les petites i mitjanes herències haguessin de tributar -només ho farien les herències a partir de 160.000 euros-. Tampoc és acceptable una reducció de la taxa sobre el joc aplicable als casinos, que el Govern proposa de l’actual 55% al 10% dels ingressos bruts i que suposarà una pèrdua de 185 milions d’euros anuals -reduir el 82% de la recaptació actual-. Aquests i altres ingressos addicionals podrien haver estalviat part de les retallades previstes per a 2013.

Gallego és contundent en el seu rebuig de la pròrroga de pressupostos per a 2013 “perquè suposarà majors i més injustes retallades per a les persones, perquè no es respecten els mecanismes democràtics i perquè el Govern català hauria de plantar-se davant un límit de dèficit que posa en perill a la ciutadania”. Gallego considera que cal prioritzar la despesa social i que existeixen alternatives a les retallades amb ingressos addicionals com la recuperació de l’impost de successions o el manteniment de la taxa sobre el joc.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 27 d’agost de 2013