CCOO del Barcelonès: una setmana de la mobilitat festiva, però insulsa

CCOO del Barcelonès lamenta que la “Setmana de la Mobilitat sostenible i segura”, any darrere any, es converteixi en seguit un de conferències, exposicions i jocs de carrer que, en el cas de Barcelona es confonen amb la Festa Major i aporten ben poc als objectius de promocionar l’ús del transport públic i limitar la presència aclaparadora del vehicle privat als carrers de la ciutat.

Aquest any no és diferent, i no hi ha cap activitat exemplificadora i agosarada, més enllà de les “pedalades”, que són més una activitat lúdica que no pas reivindicativa.

CCOO del Barcelonès ja es va dirigir per carta a l’Alcalde de la ciutat per reclamar-li la reinstauració del “dia sense cotxes” en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. El dia sense cotxes era una activitat que demostrava de manera palesa i pedagògica que, a la ciutat, es pot fer tot sense el vehicle privat, fent un ús intel•ligent del transport públic i fent tots els ciutadans un petit esforç per procurar-nos una vida més tranquil•la, més segura i amb més qualitat per a tothom. CCOO segueix reclamant aquesta acció, que té un caire mobilitzador i reivindicatiu i que obliga a pensar en la possibilitat certa d’un altre estil de vida a la ciutat.

CCOO seguirà reclamant polítiques decidides per limitar l’ús del vehicle privat a les ciutats, per assegurar una xarxa de transport públic cada dia més eficient, més còmode per als usuaris i més útil per al món del treball, que és encara una assignatura pendent, especialment, en el que fa referència a les franges horàries i a les freqüències de pas en els horaris laborals, d’entrada i sortida dels llocs de treball.

CCOO estem satisfets que finalment, la ciutat estigui treballant intensament en el projecte de la nova Diagonal, amb el tramvia connectat entre Francesc Macià i Glòries, però volem recordar que resten encara actuacions importants com ara el ramal de l’Estació del Nord, l’arribada del tramvia pel litoral fins a la Zona Franca i la planificació del nou esquema de mobilitat pública, en el marc de l’impacte que representarà la nova Diagonal, especialment pel que fa a la xarxa d’autobusos urbans, entre altres coses.

Finalment, CCOO vol manifestar el seu acord amb la política de destinar una setmana a l’any a la “mobilitat sostenible i segura”, però reclama accions més agosarades, més pedagògiques, més participatives, i sobretot, volem recordar que assolir un esquema de mobilitat sostenible i segura és una feina de cada dia de l’any.