La Inspecció de Treball sanciona la Generalitat de Catalunya per vulnerar el dret de vaga el 29-S

Arran d’una denúncia de CCOO

Arran de la denúncia de CCOO, la Inspecció de Treball ha resolt contra la instrucció dictada per la Secretaria de la Funció Pública, en data 27 de setembre de 2010, d’adaptació horària amb motiu de la vaga general del dia 29 de setembre de 2010, per vulnerar el dret constitucional de vaga.

La resolució de la Inspecció de Treball entén que la conducta de la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració incideix directament en l’exercici d’un dret constitucional prevalent en aquest cas: el dret de vaga dels treballadors i les treballadores.

Concretament la resolució de la Inspecció de Treball entén que la instrucció implica la vulneració de:

-L’article 28.2 de la Constitució espanyola que regula el dret de vaga dels treballadors.
-L’article 4.1.e del Reial decret legislatiu 1/1994, de 24 de març, pel qual s’aprova el Text refós de l’Estatut dels treballadors, en el qual es reconeix com a dret bàsic dels treballadors el dret de vaga.

La resolució de la Inspecció de Treball considera que la conducta de la Generalitat de Catalunya és constitutiva d’una infracció administrativa GREU en establir condicions de treball inferiors a les establertes legalment o per conveni col•lectiu, així com els actes o omissions que siguin contraris als drets dels treballadors/es. En virtut d’aquesta conducta, la Inspecció de Treball sanciona la Generalitat de Catalunya amb 3.500 euros, sanció que s’ha agreujat en concórrer els criteris de graduació previstos en el mateix Reial decret pel nombre de treballadors afectats i pel perjudici que es causa al conjunt de treballadors que sí que decideixen exercir el dret de vaga.

CCOO valora molt positivament la resolució de la Inspecció de Treball que posa de manifest l’actuació contrària al dret constitucional de l’exercici de vaga, especialment perquè qui va actuar vulnerant aquest dret va ser l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que ha de ser garant dels drets.

CCOO considera que aquesta resolució és alliçonadora i posa de manifest que ningú pot estar per damunt de la legalitat i vulnerar drets impunement, i exigeix que sigui publicada per tal que el conjunt de treballadors i treballadores de la Generalitat la coneguin, i que sigui la titular en aquell moment de l’esmentada Secretaria qui aboni la multa, que no ha de ser pagada amb diners públics.