Estudi de joves i ocupació a Catalunya 2012

si els i les joves som el futur, que no el trepitgin!

Un any més, Acció Jove hem presentat al finalitzar l’Agost un estudi sobre la situació dels i les joves en el mercat laboral català. Les xifres són abrumadores. No tant sols empitjoren tots els indicadors, sinó que a més, s’agreugen les diferències amb la resta de col•lectius

Des de 2007, la població activa entre menors de 25 anys ha perdut un total de 97.700 joves actius/ves o amb possibilitat de treballar. Les persones menors de 25 representen tant sols el 5% de la població ocupada, i en un període de 6 anys, han patit un descens del 42%.

Els i les joves som el col•lectiu més castigat per l’actual mercat de treball amb una taxa d’ocupació del 23,4%, i no sembla haver tocat fons.

L’edat i el gènere són factors determinants. Respecte a l’atur, segueix creixent i incrementant la diferència amb el general. Si la taxa general és d’un 21,95%, els i les menors de 25 anys superen en més del doble la mitjana general arribant fins a un 51’59%, essent el tram de 16 a 19 els qui registren la xifra més elevada amb un 72,91% d’atur.

A més, degut a la destrucció d’ocupació, any rere any augmenta el volum de persones que fa més d’un any que estan a l’atur.

Ser jove en termes salarials representa cobrar molt per sota del salari mig. Els i les menors de 30 anys perceben de mitjana 9.000€ menys que la mitjana general.

La major part de la contractació és temporal. Al juliol, el 91% de la contractació total fou temporal.

És indispensable un gir de 180º en la orientació de les polítiques d’ocupació. El govern català ha reduït en un 54% els pressupostos destinats a polítiques actives, fet gravíssim tenint en compte els percentatges sagnants d’atur que tenim a dia d’avui. Les reformes laborals aprovades del govern estatal, no han fet més que disparar l’atur i precaritzar encara més el mercat de treball català.

Demanem que es lluiti contra les beques fraudulentes que, sense existència de relació laboral i, per tant, sense drets, exploten a molts treballadors i treballadores joves. Exigim salaris dignes, supressió de les dobles escales salarials, contractació estable i formació i atenció per a joves en situació d’atur que no van acabar els estudis i desitgen retornar al sistema educatiu.

Demanem, tant al govern central com al català que recapacitin i que canviïn d’orientació les polítiques que estan aplicant. Pujada de l’IVA, pujada dels preus del transport públic, increment de les taxes universitàries i de la FP, supressió d’ajudes, retallades de drets laborals, retallades de drets socials, rebaixes salarials, retallades a la sanitat, a l’educació, en les inversions en recerca i investigació, reducció de les polítiques d’ocupació,… estan agreujant la situació de milers de joves i de milers de famílies portant a la major part de la societat catalana i espanyola a una situació límit.
#noensresignem