Reunió a Lleida amb el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat per tractar l’increment d’agressions als serveis ferroviaris a Catalunya

El personal de CCOO de la xarxa pública de transport ferroviari a Catalunya diu prou a les agressions i incidents incívics que pateix

El secretari general del Sector Ferroviari de CCOO, Alberto Puivecino, s’ha reunit avui a Lleida amb el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya Marc Sanglas per tractar l’augment d’agressions i actes incívics contra les treballadores i els treballadors del servei de Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Metro de CCOO de Catalunya, que s’han unit per exigir més responsabilitat i més solucions a les empreses prestadores del servei públic de transport i a les administracions competents.

Des de li hem explicat al secretari que les agressions i els actes incívics contra les treballadores i treballadors de serveis d’atenció al client, venda de bitllets, serveis d’atenció al client, personal interventor, maquinistes, personal de seguretat i neteja s’estan fent insuportablen i agreugen la inseguretat i els problemes de salut del personal de Renfe, FGC, Metro, Logirail, serveis a bord, i de las seves contractes ferroviàries.

Aquests nombrosos i desgraciats episodis d’agressions a les treballadores i els treballadors de les diferents empreses ferroviàries no només causen danys al personal que presta el servei i a les instal·lacions, sinó també a les persones usuàries, que pateixen la supressió de serveis, aturades, retards i anomalies. Això, juntament amb la desinformació que té el personal i la ciutadania genera violència contra la baula més feble i exposada de tota la cadena de responsabilitats: els treballadors i les treballadores.

D’altra banda, moltes d’aquestes agressions no són notificades pels mateixos treballadors que consideren que aquestes conductes són conseqüència de les seves tasques de garantia de la seguretat, el benestar i el bon ús dels espais compartits per usuàries i usuaris.

Per a CCOO de Catalunya la manca de plantilla, la pèrdua de la consideració d’agents de l’autoritat, la insuficiència de les infraestructures, la tornada de l’activitat turística, l’augment de persones usuàries, la ineficàcia dels protocols, la manca de coordinació entre les empreses i les administracions, i la insuficient presència policial, són causes directes d’aquesta situació.

Davant d’aquest panorama, CCOO de Catalunya vol posar sobre l’agenda institucional i ciutadana aquesta problemàtica que no només afecta les persones treballadores, sinó que també perjudica la ciutadania usuària que té dret a viatjar sense patir.

Tot i que l’educació cívica, la informació, el coneixement i la consciència ciutadana són fonamentals per a una bona convivència a l’espai públic també és de vital importància una bona cohesió social, una eficàcia en els serveis públics i un bon compliment de les lleis de prevenció i de protecció per part de les empreses i les administracions.

CCOO demana implementar les següents mesures:

  • La recuperació de la condició d’agent de l’autoritat del personal ferroviari en l’exercici de les seves funcions.
  • Més presència policial a estacions, andanes i a l’interior dels vagons.
  • La creació d’una comissió de seguretat amb administracions, sindicats i empreses operadores de tots el serveis de transport públics de viatgers.
  • L’augment de plantilles d’interventors, informadors, maquinistes, supervisors, agents d’atenció al client, motoristes, d’agents CIAC o punts TMB, agents de control i intervenció, tècnics operatius de línies automàtiques…
  • Més mitjans i inversions per garantir la seguretat de les persones treballadores encarregades (maquinistes, conductores, interventores, neteja, atenció al client, servei a bord, etc.).
  • Formació en matèria de seguretat i salut laboral del personal propi, inclosa la formació específica sobre el risc davant d’actes vandàlics contra les persones treballadores a estacions, andanes, combois i autobusos.
  • Col·laboració i coordinació eficaç entre administracions i empreses prestadores.
  • Plecs de licitació amb el requisit de la formació i prevenció en matèria de seguretat de tot el personal per poder ser prestador del servei públic de transport de viatgers.