Les patronals del lleure educatiu i sociocultural dinamiten la negociació del conveni col·lectiu i evidencien un altre cop la seva manca de voluntat negociadora

Els menjadors escolars, les vetlladores, els casals, les activitats de lleure educatiu, les colònies, els albergs de joventut, les activitats dels centres cívics, els serveis d’atenció al públic a museus, entre d’altres, són activitats regulades al Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya, un sector al qual les patronals volen condemnar perpètuament a la precarietat laboral.

Des dels inicis de la negociació del IV conveni a principis de l’any 2018, la voluntat de les patronals ACELLEC, la Confederació i ACCAC ha estat clarament orientada a impedir un acord que permeti avançar en la millora de les condicions de treball del sector.

Les propostes de les patronals sempre han anat encaminades a congelar els salaris, a endurir les sancions, a retallar la cobertura de les malalties, a allargar els períodes de prova i a tot un seguit de mesures enfocades a empitjorar el conveni vigent.

Els sindicats vam instar a una mediació al Tribunal Laboral de Catalunya que va tenir lloc el passat 22 de juny on preteníem desbloquejar la negociació i el resultat de la qual va ser la concertació d’una reunió de la mesa negociadora on les patronals es van comprometre a presentar una nova proposta escrita en el termini màxim de quinze dies.

Passat aquest termini, les patronals han incomplert amb el seu compromís demostrant, un cop més, la seva irresponsabilitat envers la situació actual de les persones treballadores del sector.

Volem remarcar que a la condemna perenne de precarietat laboral a la qual les patronals pretenen abocar el sector, s’hi ha d’afegir el tracte de menyspreu al conjunt dels sindicats i, per extensió, a les persones treballadores.

Per a CCOO, la UGT i la USOC, després de més de tres anys, considerem que aquesta actitud de les patronals és provocadora i inadmissible, que, lluny de ser útils per a l’activitat del sector, només busquen la confrontació amb les persones treballadores en un moment en què els serveis i les activitats estan funcionant gairebé al mateix nivell que l’any 2019.

Els tres sindicats representatius al sector, CCOO, UGT i USOC, lamentem aquesta situació i anunciem mobilitzacions de repulsa, alhora que reivindiquem un conveni digne que garanteixi l’actualització salarial i la millora de les condicions de treball de prop de 26.000 persones treballadores arreu de Catalunya.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya    
Barcelona, 27 de juliol de 2021