CCOO exigim mesures preventives i d’organització urgents contra la COVID-19 per tal d’evitar l’enfonsament del sistema penitenciari català

Comunicat de l’Agrupació de Personal Penitenciari del sindicat

Amb la pandèmia de coronavirus, la situació a les presons catalanes s’està escapant de les mans de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV) de la Generalitat. CCOO fa mesos que hem avisat que això passaria i que calia preparar-se.

Només en l’espai dels últims cinc dies ha ocorregut el següent:
– El pavelló hospitalari de Terrassa i la 2a planta de la infermeria del Centre Penitenciari (CP) Brians 2, on s’ingressa els interns positius, estan complets.
– El divendres al CP Mas d’Enric hi havia 44 positius i estava aïllat el mòdul 6 i confinat el mòdul 7, i als mòduls 1 i de dones també hi havia interns confinats.
– El dilluns al CP Ponent hi havia 36 positius, amb el mòdul 4 confinat.
– Ahir al mòdul de dones de Brians 1 hi havia ja 40 internes confinades.

L’Administració, no obstant això, no ha pres ni pren mesures reals efectives per parar l’entrada de la malaltia a les presons catalanes, i només ha reaccionat insuficientment i tard quan ja té la malaltia dins dels centres.

Fins i tot la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV) reacciona per sortejar les mesures de restricció del mateix Govern de la Generalitat com és el cas de la resolució de Salut SLT/2700/2020 d’aquest dijous passat (https://dogc.gencat.cat/ca/pdogc_canals_interns/pdogc_resultats_fitxa/index.html?action=fitxa&documentId=885284&language=ca_ES&newLang=ca_ES), que ordenava el confinament perimetral de Catalunya i el municipal per als caps de setmana, i que la Secretaria evita per mitjà d’una “nota interpretativa conjunta de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima i de la Direcció General de la Policia”.

Aquesta nota diu que les restriccions no s’apliquen a les famílies dels interns i que, per tant, als centres penitenciaris catalans tot segueix igual, caigui el que caigui i passi el que passi, inclosos el gaudiment dels vis a vis, autèntica autopista d’entrada de la malaltia a l’interior dels centres i que només se suspenen als centres penitenciaris que tenen un brot declarat, com són el cas de Ponent i Mas d’Enric, és a dir, quan ja és tard i la malaltia ja ha entrat al centre.

La Secretaria ens manté des de fa mesos, i a pesar d’una interlocutòria del TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), en la més absoluta desprotecció en matèria de material bàsic de protecció, i lliura als treballadors i treballadores i als interns i internes mascaretes de tela no homologades fetes als tallers del CIRE (Centre d’Iniciatives per a la Reinserció), a pesar que es trobi material homologat disponible al mercat, com demostra que sí que es lliurin mascaretes quirúrgiques homologades a les famílies dels interns. Fins i tot el Servei de Prevenció de Riscos Laborals va reconèixer explícitament i a instància de CCOO la falta d’homologació de les mascaretes del CIRE, fetes amb retalls de bates mèdiques.

Únicament quan ja és tard i hi ha brot a un centre, i només als mòduls afectats, és quan es lliuren les màscaretes FFP2, que CCOO estem sol·licitant des de fa mesos.

Malgrat la resolució SLT/2700/2020 de Salut, i la resolució sobre l’aplicació de noves mesures al personal de la Generalitat davant el rebrot de la pandèmia de COVID-19 a Catalunya de la Secretaria d’Administració i Funció Pública de 16 d’octubre (https://agrupaciopresons.ccoo.cat/wp-content/uploads/sites/75/2020/10/Resolucio-brot-Covid-tardor-a-Catalunya-2.pdf), no s’aplica cap mesura de teletreball al medi penitenciari, que sí es podria aplicar als treballadors i treballadores de tractament i oficines. La SMPRAV es nega a negociar res en aquest sentit.

L’Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO fa mesos que demanem també que anul·li la limitació de canvis de serveis per als treballadors i treballadores penitenciaris, autèntic absurd en una situació de crisi total, i que flexibilitzi els horaris de manera que per mitjà de fer canvis i l’aplicació de grups separats i sense contacte, el treballador i treballadora que ho desitgi pugui compactar l’horari i així limitar de manera efectiva la seva mobilitat laboral.

Per desgràcia la Secretaria manté una oposició numantina a fer grups separats o a modificar horaris, ja sigui a títol individual com col·lectiu, i aplica restriccions al nombre de canvis, prohibició de l’acumulació d’horaris, etc., com si aquí no passés res, contradient frontalment la resolució de Salut del dijous i el que va fer la mateixa SMPRAV durant l’anterior situació de crisi, que sí va compactar horaris i va fer grups separats, la qual cosa deixa les treballadores i treballadors penitenciaris catalans en la més absoluta indefensió.

Com a resultat, des del mes de març, 1.423 treballadors i treballadores dels gairebé 4.600 que treballem a les presons catalanes, han sigut baixa laboral per ser positius per COVID-19 o contacte estret amb un positiu. Per això CCOO hem sol·licitat sense resultat per part de la SMPRAV ni del Departament de Justícia la realització urgent i amb caràcter periòdic de proves PCR i serològiques a tots els treballadors i treballadores penitenciàries. CCOO exigim mesures preventives i d’organització urgents per tal d’evitar l’enfonsament del sistema penitenciari català.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 de novembre de 2020