CCOO s’oposa al tancament del Bombers GRAF Lleida Sud

CCOO de Catalunya i la resta de sindicats de bombers de la Generalitat expressem de manera rotunda i unànime la nostra protesta pel tancament de la Unitat de Bombers GRAF Lleida Sud, ubicada al Parc de Lleida, i no descartem accions i mobilitzacions un cop aquesta es consumi, inclosa la possibilitat d’una renúncia en bloc dels bombers de la unitat.

L’actual escenari de sequera sense precedents i el canvi climàtic condueixen cap a un context preocupant d’incendis forestals de comportament extrem, que amenacen la nostra societat i el patrimoni natural. Davant d’aquesta situació demanem en tot cas l’obertura de noves seus GRAF i no el seu tancament; que es renovi la flota de vehicles i EPI de seguretat; l’impuls de polítiques encaminades a retenir el talent humà i, amb elles, la reducció de la taxa de rotació de plantilla, en línia amb el grau de motivació i compromís dels Bombers GRAF.

El Departament d’Interior assistit per la cúpula de Bombers i junt amb el seu braç d’Operacions Especials han decidir posar fi a la seu de GRAF-Lleida Sud. Aquest fet motivarà la pèrdua d’efectius de contrastada experiència en l’extinció d’incendis de vegetació, la reducció de capacitat de resposta especialitzada en foc forestal, trencarà amb la planificació d’estructures de prevenció d’incendis i disminuirà la tasca formativa i divulgativa en aquest àmbit.

Afegim que aquest tancament és només la punta d’un iceberg que manifesta un abandó cap al Grup de Suport d’Actuacions Forestals (GRAF), i que anticipa el futur tancament de GRAF Reus i GRAF Rubí. Un abandonament que es tradueix en material obsolet, vehicles en mal estat que generen nombroses incidències mecàniques i risc per la seguretat dels seus ocupants, així com unes condicions laborals que van esdevenint incompatibles amb la conciliació familiar i una reducció de l’activitat formativa i especialitzada.