CCOO de Catalunya reclama urgentment flexibilitat, transparència i promptitud en la gestió de les prestacions per desocupació

547.837 afectats per ERTO, i 21.833 persones registrades a l’atur, al mes de març esperen aquests dies l’ingrés d’una prestació que necessiten, però que en massa casos es veurà ajornada

Les administracions i els seus professionals han fet un esforç extraordinari per fer front a l’allau de demandes de prestació per desocupació. Tanmateix, el nombre de les prestacions que es cobraran al mes d’abril respecte del mes de març, i que, a escala estatal, suposa un increment de persones beneficiàries que no arriba a 400.000, és insuficient. A 31 de març hi havia més dos milions de persones afectades per ERTO o per acomiadaments a l’Estat. A Catalunya, aquesta xifra era de prop de 550.000, a la qual s’ha d’afegir les que es van registrar a l’atur al març: 21.833. Previsiblement aquestes persones, que, en la seva gran majoria, han vist reduïda a la meitat la seva nòmina de març, estaran esperant amb urgència una prestació de desocupació que pot trigar a arribar.

Quan un de cada set treballadores i treballadors catalans viu al llindar de la pobresa, aquesta situació no és sostenible i suposa una tensió per a les llars catalanes que demana mesures urgents. Des de CCOO de Catalunya, des de l’inici de l’emergència sanitària, s’ha reclamat a les administracions que introduïssin criteris de flexibilitat en els procediments, de transparència en les gestions i de promptitud en l’execució, per preservar la liquiditat de les llars i la pressió sobre les rendes disponibles, ja molt afeblides en el marc de la crisi anterior. Així hem reclamat:

– La introducció d’una “nòmina continua” que garanteixi el pagament de la prestació tan bon punt s’hagi reconegut el dret, més enllà dels terminis mensuals fixats (dia 10).
– La millora de la informació a les persones usuàries perquè puguin conèixer l’estat de la seva sol·licitud i preveure quan podran comptar amb l’ingrés de la prestació.
– Que s’elimini la limitació anunciada a les prestacions per desocupació que no inclouria els complements per fills i filles a càrrec.
– Una comissió permanent del Serveis Públics d’Ocupació estatal i català i dels agents socials, on es pugui fer un seguiment permanent de la situació.

L’anunci ahir d’una renda mínima de 500 € per a les persones en situació de risc d’exclusió és una molt bona notícia i demostra el compromís i preocupació per part de les administracions. Des de CCOO de Catalunya valorem aquest esforç que pot beneficiar col·lectius molt vulnerables, però malauradament no millorarà la situació dels treballadors i treballadores catalans que necessiten rebre la seva prestació per desocupació i necessiten fer-ho ja.

En aquest sentit emplacem el Govern espanyol i el Govern català a què actuïn amb determinació i habilitin els canals que permetin garantir els ingressos d’unes prestacions que han estat finançades amb la quota que paguen les persones treballadores de les seves nòmines. La situació d’excepcionalitat que confrontem reclama decisions excepcionals que no poden esgotar-se en la inflexibilitat de protocols o procediments administratius, sinó que han d’ajustar-se i obrir-se a les necessitats socials urgents que comporta la crisi de la COVID-19.