CCOO del Barcelonès critica la pujada del preu del transport públic

CCOO del Barcelonès considera la pujada de la mitja del preu del transport públic metropolità en un 4,2% i, especialment, la pujada de la T-10 fins un 4,35% com injusta, inoportuna i inapropiada.

Sens dubte que aquesta proposta d’augment dels costos directes del transport públic perjudica directament als ciutadans que el fan servir, no ajuda a incrementar els usuaris del transport públic ni a recuperar el prestigi perdut pel sistema públic a causa del desastre ferroviari que pateix l’àrea metropolitana de Barcelona i el seu impacte sobre tota la xarxa pública de mobilitat.

Especialment injust és el cas de la T-10, el títol més usat, que en cinc anys puja gairebé el 24%, molt pel damunt del cost de la vida. El transport públic s’encareix molt més a Barcelona que a algunes de les ciutats amb que tradicionalment ens comparem, com ara Madrid.

Es continua així, de manera callada però persistent, en la línia d’augmentar els costos dels serveis públics, mentre ens apartem de la progressivitat en les polítiques impositives. Totes les propostes que coneixem apunten a la reducció dels impostos directes que graven els capitals i d’augmentar els costos indirectes, que paguem tots. El transport públic és només un cas pràctic que exemplifica aquesta situació.

Volem recordar que fa escasses setmanes, CCOO va proposar la creació de nous títols de transport públic (T-laboral, T-escolar, T-estudiant i T-social), que ben segur afavoririen de manera certa l’increment de l’ús del transport públic, en detriment de la mobilitat privada, lenta, insegura i contaminant. Reiterem les nostres demandes com a una iniciativa que podria millorar l’oferta acostant-la a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, promocionant el seu ús, millorant els seus serveis i fent de la xarxa pública un sistema competitiu econòmicament, i útil socialment.