CCOO del Barcelonès reclama un pla de xoc per a garantir la cohesió social a la ciutat de Barcelona

Davant de la campanya nadalenca municipal basada en el consumisme

En plena campanya de festes nadalenques, CCOO del Barcelonès considera un sarcasme l’anunci que l’Ajuntament de Barcelona exhibeix als mitjans de comunicació. Sí que és veritat que una plaça es converteix en pista de gel i que els carrers s’omplen de llum i les botigues de regals màgics. El que no està clar és quanta gent pot gaudir d’aquesta Barcelona de mirall, ni quanta gent haurà de passar el Nadal al carrer, ni quanta gent haurà de recórrer als menjadors socials o als ajuts alimentaris. També són ciutadans i ciutadanes de Barcelona i mereixen suport concret i atenció pràctica.

Barcelona té una taxa d’atur del 16%, que representa 109.265 persones sense feina. L’atur dels joves dobla la taxa global i arriba a un 32%. També és molt difícil que els milers de treballadors i treballadores aturats, de més de 55 anys, tornin a treballar de manera regular abans de la seva jubilació, que es veurà greument perjudicada quant a ingressos per a la resta de la seva vida.

Els desnonaments creixen de manera exponencial, amb una mitjana de 15 al dia durant l’any 2011.

Els preus de la mobilitat pública tendeixen a pujar, per sobre de l’IPC, mentre s’abaixen les taxes als vehicles privats.

Càritas informa de les demandes d’aliments també creixents a Barcelona i explica que moltes demandes li arriben derivades dels propis serveis socials de l’Ajuntament, que no tenen recursos suficients.

Els treballadors i treballadores de la funció pública són objecte de rebaixes salarials i d’acomiadaments, mentre es privatitzen a poc a poc àmbits dels serveis públics, i les llistes d’espera a la sanitat pública es multipliquen, amb el consegüent risc per als estàndards de salut pública i per a la qualitat de vida de milers de persones.

En aquest context, els col·lectius de ciutadans en risc d’exclusió es multipliquen i el fantasma de la dualització social a la nostra ciutat s’apropa perillosament.

CCOO del Barcelonès es dirigirà a l’Ajuntament reclamant el disseny d’un pla de xoc per fer front als efectes de la crisi que patim que pot comprometre seriosament la qualitat de vida global a la ciutat i deixar un rastre de pobresa, marginació i exclusió social perdurable.

Per a la nostra organització, el pla de xoc hauria de contemplar com a mínim mesures d’aplicació immediata en els següents aspectes: 

– Plans d’ocupació que comportin contracte i cotització a la Seguretat Social per reinserir al mercat de treball treballadors i treballadores en risc d’exclusió definitiva. 
– Pla de lloguer públic o cessió de pisos buits a persones que es queden sense casa pels desnonaments o per altres causes. 
– Plans d’ajuda alimentària i de garantia dels mínims vitals per a persones afectades per la manca total d’ingressos. 
– Creació de la targeta social del transport per assegurar la plena accessibilitat a la xarxa de mobilitat pública a totes les persones sense ingressos.