CCOO del Barcelonès denuncia el maniqueisme de l’Ajuntament en relació a la visita de Benet XVI

Davant la visita del papa Benet XVI a principis de novembre

CCOO del Barcelonès ja ha denunciat la despesa desmesurada que significa per a la ciutat el cost d’aquesta visita del cap de l’Església catòlica, xifrada en més 720.000 euros, sense comptar neteja, guàrdia urbana i protecció civil.

Així mateix, s’ha denunciat públicament l’impacte en termes de mobilitat i de destorbs en la vida ciutadana que hauran de patir els ciutadans de Barcelona, seguidors o no de la confessió catòlica: una parada de metro tancada, dos dies de talls de circulació, desviaments de trànsit, onze línies de bus desviades dels seus recorreguts habituals, parades del “bicing” clausurades, moviments dels ciutadans restringits, identificacions per accedir els propis domicilis o als llocs de treball i altres enrenous.

D’altra banda, CCOO del Barcelonès ha fet palesa la contradicció flagrant que demostren les autoritats de la ciutat, quan en un país aconfesional, i en una societat laica, la visita d’un cap religiós, que no d’Estat, mereix tan ostentós desplegament de mitjans.

CCOO del Barcelonès troba inacceptable i, fins i tot, un punt cínic que l’argumentació final de l’Ajuntament per convèncer tothom de la bondat de l’esforç esmerçat, sigui la quantificació de l’impacte econòmic de la visita de Benet XVI en 30 milions d’euros, que revertiran directament en la ciutat de Barcelona. Efectivament, és cert que revertiran en restaurants, hotels i allotjaments, centres comercials, serveis diversos i empreses de diversos sectors, però no és menys cert que els ciutadans i ciutadanes només rebran els impactes negatius, sota la forma de complicacions per desenvolupar la seva vida diària i costos de la visita sufragats amb fons públics.

En aquest context, CCOO del Barcelonès considera que potser qui hauria d’esponsoritzar al papa Benet hauria de ser la pròpia Església catòlica -que, al capdavall, també paguem entre tots- i les corporacions empresarials directament beneficiades pel turisme confessional generat per aquesta visita.

Per últim, és necessari recordar que a hores d’ara la ciutat no disposa de cap mecanisme per fer efectiva la participació econòmica dels visitants, i dels sectors que se’n beneficien, en els costos que suposa per a la ciutat i els ciutadans suportar la visita massiva de centenars de milers de persones. Aquesta ha estat una oportunitat perduda per tal d’avançar en la seva implementació.