CCOO del Barcelonès presenta al·legacions al projecte de Modificació del Pla General Metropolità en defensa de la indústria productiva i dels llocs de treball

Modificació del Pla General Metropolità per a la transformació urbanística de la Verneda industrial-Torrent de l’Estadella

El projecte presentat per de l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat en exposició pública fins el dia 2 d’octubre, preveu la transformació urbanística de tota la zona, que ocupa 58,18 ha. Des de la realitat actual, industrial en més d’un 90% del territori, es passa, segons la nova proposta a uns usos d’habitatge majoritàriament, amb una previsió de sòl ‘d’activitat econòmica i indústria’ que resta reduït a un 30%.

CCOO del Barcelonès demana el manteniment de l’activitat industrial manufacturera existent a la zona, que ocupen actualment més de 200 empreses, algunes d’elles de més de 200 treballadors, i que ocupen, en el seu conjunt al voltant de 6.500 llocs de treball.

CCOO del Barcelonès discrepa de l’apreciació que explicita el document, que qualifica la indústria avui existent d’obsoleta, i sobre tot, discrepa sobre la previsió de llocs de treball futurs que es poden crear en un nou entorn, després de la requalificació, dedicat a activitats terciàries. D’altra banda, l’experiència ens indica que els llocs de treball industrials són més estables, de més qualitat i amb millors salaris que els que generen els serveis terciaris, com ara el comerç, o la hostaleria, massa sovint tots ells abocats a la precarietat, baixa qualificació i baixos salaris.

Considerem que la requalificació d’aquesta zona eliminarà, de fet, la darrera zona industrial, fora de la Zona Franca, que resta a Barcelona, consolidant de manera definitiva un model de ciutat terciària i de serveis. Aquest model no s’adiu amb el model de ‘ciutat compacta’ que defensem, amb coexistència d’usos que interactuin de manera sostenible ambientalment i de manera complementària econòmicament.

CCOO proposa a l’Ajuntament, en les al•legacions presentades, que estableixi un marc de diàleg amb els agents socials i veïnals, amb l’objectiu d’incorporar al nou planejament la definició d’un eix d’activitat industrial que des d’ El Bon Pastor, Verneda, i Torrent de l’Estadella, arribi fins a Montsolís, polígon també amenaçat per un planejament dictat pel Consorci del Besòs, consolidant la seva viabilitat, garantint el manteniment de l’economia productiva a la zona i assegurant els llocs de treball existents.